Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada utvrdila predlog zakona o apotekarskoj djelatnosti

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o apotekarskoj djelatnosti kojim se, između ostalog, propisuju zabrane na promet određenih ljekova i slučajevi kada farmaceut građaninu ne mora da izda, odnosno proda lijek ili medicinsko sredstvo.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, kazao je da se obavljanje apotekarske djelatnosti prvi put uređuje posebnim zakonom u Crnoj Gori, cijeneći značaj snabdijevanja građana kvalitetnim, bezbjednim i efikasnim ljekovima i medicinskim sredstvima.

Kako je rekao, apotekarska djelatnost, kao dio zdrvstvene zaštite, obavlja se u apoteci, na primarnom, sekundarnom, odnosno tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a njen osnivač može da bude država, jedinica lokalne samouprave, domaće i strano pravno i fizičko lice.

Hrapović je istakao da apoteka mora da ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme propisane zakonom i da ima rješenje Ministarstva zdravlja, kojim se potvrđuje ispunjenost tih uslova.

„Apoteka može da ima i više organizacionih djelova i svi moraju da imaju farmaceuta koji je odgovoran za zakonitost rada apoteke, odnosno njenog organizacionog dijela i obavljanje apotekarske djelatnosti u skladu sa zakonom“, rekao je Hrapović nakon sjednice Vlade.

On je kazao da apoteka, u okviru propisanog radnog vremena, pruža apotekarsku djelatnost radom u jednoj, dvije ili više smjena i dvokratnim radnim vremenom, uz neprekidno prisustvo farmaceuta.

Kako je dodao ministar, propisano je i da određene poslove, u skladu sa stručnim kvalifikacijama može da obavlja i farmaceutski tehničar, ali uz prisustvo farmaceuta.

„U obavljanju apotekarske djelatnosti farmaceutskom tehničaru je zabranjeno da samostalno izdaje ljekove i izrađuje galenske, odnosno magistralne ljekove, odnosno da uopšte obavlja apotekarsku djelatnost bez prisustva farmaceuta“, objasnio je Hrapović.

Zakonom se, dodaje on, propisuju i zabrane koje se odnose na promet određenih ljekova i medicinskih sredstava u apoteci, u cilju zaštite života i zdravlja građana

Prema riječima Hrapović, propisuju se i slučajevi kada farmaceut građaninu ne mora da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo, a sve u interesu života i zdravlja samog građanina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve