Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Žig Dobro iz Crne Gore za Školjke Boke, Katunjanku i Crnagoracoop

Kotorskoj firmi Školjke Boke, cetinjskoj sirari-kooperativi Katunjanka i kompaniji Crnagoracoop NB iz Danilovgrada dodijeljeno je pravo korišćenja kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore .

Iz PKCG je saopšteno da je odluka o dodjeljivanju prava korišćenja žiga donijeta danas na sjednici Savjeta za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda Dobro iz Crne Gore. Kompaniji Školjke Boke, koja je sa uzgojem i plasmanom školjki počela 2010. godine, pravo korišćenja znaka dodijeljeno je za ostrige ili kamenice, odnosno mušlje ili dagnje.

“Godišnji obim proizvodnje je u prosjeku na nivou od oko 20 tona mušalja i 150 hiljada do 300 hiljada komada ostriga, što se uglavnom plasira na domaćem tržištu, a samo manji dio ide u izvoz”, kazali su iz PKCG.

Ta privatna kompanija ima registrovan patent za napravu za skupljanje i uzgoj školjki i ostriga, koji je izdao Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore. Sirari-kooperativi Katunjanka dodijeljen je znak Dobro iz Crne Gore za polutvrdi punomasni sir, dimljeni polutvrdi punomasni sir, polutvrdi punomasni sir sa začinima i urdu.

Kompanija je proizvodnju počela 2002. godine i dostigla godišnji obim od 80 do 100 tona. Kompletnu proizvodnju plasira na domaćem tržištu.

“Sirovina i proizvodi sirare Katunjanka su 100 odsto crnogorskog porijekla, a svakodnevno otkupljuje mlijeko od 60 farmera sa područja Danilovgrada”, rekli su iz PKCG. Katunjanka posjeduje HACCP sertifikat.

Iz PKCG su kazali da je znak Dobro iz Crne Gore kompaniji Crnagoracoop NB dodijeljen za bebi keksove, čokoladu, krem blok, kremić, kafu CG, mješavinu keksa i čokoladni kolač. Riječ je o kompaniji iz Danilovgrada koja ima 39 zaposlenih i od 1973. godine je na tržištu sa svojim kvalitetnim proizvodima.

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović govorila je na sjednici Savjeta o akciji Kupujmo domaće, kojom su, tokom prethodna tri mjeseca, intenzivno promovisani domaći proizvodi. Na policama šest najvećih trgovinskih lanaca – Voli, HD Laković, Franca, Aroma, Idea i Megapromet – crnogorski proizvodi su vidno označeni i na taj način uočljiviji potrošačima. Realizovana je intenzivna kampanja u medijima, koja je djelovala na jačanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

“Sve ove aktivnosti su kao rezultat dale kontinuiran rast prometa domaćih proizvoda u većini kategorija, u poređenju sa prethodnim mjesecom i istim periodom prošle godine. Najveći rast prometa je zabilježen u kategorijama mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa i mesnih prerađevina, a takođe i voća i povrća”, dodaje se u saopštenju.

Ovim programom se, kako je ocijenjeno, djeluje na prevazilaženje naslijeđenih navika da se više cijeni tuđe nego svoje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve