Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Nakon američkih sankcija, Deripaska izgubio trećinu bogatstva

Sankcije koje su SAD početkom aprila uvele protiv ruskih tajkuna i državnih činovnika najbolnije su udarile po bivšem vlasniku KAP-a Olegu Deripaski. Za samo jedan dan on je izgubio 1,7 ,milijardi dolara – trećinu svog bogatstva. U toj situaciji Deripaska može da računa samo na pomoć Kremlja, što sa sobom nosi i rizik potpune zavisnosti od vlasti.

Oleg Deripaska, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Oleg Deripaska je jedan od sedam ruskih tajkuna i desetine državnih činovnika protiv kojih je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije 6. aprila. Iako je od 2014. godine, kada je Rusija oduzela Ukrajini Krim i počela da pomaže ruske pobunjenike na Donbasu, Amerika više puta uvodila sankcije protiv Moskve, kaznene mjere koje je uvela ovog puta predstavljaju nešto sasvim novo. Po prvi put su sankcije uvedene protiv ruskih tajkuna koji nisu povezani sa naftnom indistrijom.

Amerikancima i američkim kompanijama se zabranjuje bilo koje poslovanje sa osobama sa te crne liste, što će i te kako iskomplikovati njihov biznis, ako ne zbog nečeg drugog, onda prije svega zbog zabrane plaćanja u dolarima. Druga specifičnost ovih sankcija je to što ovog puta nije odgovor na neki konkretan čin Rusije nego, kako se navodi, na “ukupnu zlonamjernu aktivnost Rusije”.

Ministarstvo finansija SAD je naglasilo da ljudi sa crne liste dobijaju benefite od tih aktivnosti, koriste akcije ruskih vlasti u svom interesu i štaviše, učestvuju u sprovodjenju “ruske štetne politike”.

To znači da su ruski oligarsi koji su se našli na crnoj listi američkog Ministarstva finansija, direktno su optuženi za učešće u sprovođenju zvanične spoljne politike Rusije. Ranije se ništa slično nije dešavalo.

Posljedice tih sankcija su katastrofalne po one protiv kojih su uvedene, a najviše je stradao Deripaska. Po ocjeni Forbes, on je za samo jedan dan izgubio 1,3 milijarde dolara, a po računici vodećeg ruskog dnevnika Komersant izgubio je 1,7 milijardi eura. Njegove kompanije EN+ – 1,3 milijarde dolara, a “Rusal” – 1,7 milijardi dolara. Obzirom da je po različitim procjenama još prije nedjelju dana Deripaska bio težak od 5 do 5,5 milijardi dolara, samo za jedan dan je izgubio trećinu svog bogatstva.

I tu čak nije kraj. Eksperti upozoravaju da posljedice po biznis EN+ i Rusal mogu biti još ozbiljnije – ne samo zbog nemogućnosti poslovanja u dolarima, već prvenstveno zbog toga što njihovi partneri u različitim zemljama neće sada rizikovati zbog vodjenja zajedničkog biznisa sa njima.

U ovoj skoro karastrofalnoj situaciji jedini spas za Deripasku može biti pomoć države Rusije. Generalni direktor vodećog ruskog think-tank-a – Ruskog savjeta za medjunarodne poslove (RSMP) Andrej Kortunov ovih dana je izjavio:

“Ako nemaju gdje da traže podršku, oni će se obratiti Kremlju”. I ta pretpostavka se već obistinjuje. Potpredsjednik ruske Vlade Arkadij Dvorkovič je ovih dana obećao: “Pružićemo podršku kompanijama koje su se našle pod američkim sankcijama”. A ruski premijer Dmitrij Medvedev je već naložio mjere te podrške.

Eksperti, međutim, upozoravaju da podrška Kremlja neće biti bezuslovna. Oleg Deripaska će u slučaju da dobije pojas za spasavanje iz Kremlja morati da još aktivnije učestvuje u sprovođenju zvanične spoljne politike gdje god zatreba. Upravo to može da bude novi razlog za neke nove sankcije SAD ili drugih zapadnih zemalja. To znači da Deripaska i drugi ruski tajkuni upadaju u začarani krug iz kojeg će teško moći da se izvuku.

Vladimir Slavin, Moskva

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve