Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

CGO: Zašto nema novca da crnogorski učenici idu na Olimpijadu iz fizike?

Međunarodna olimpijada znanja iz fizike će se održati u Japanu od 10. do 17. jula 2023. Četiri najbolja crnogorska fizičara Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović, obaviještena su još početkom aprila da će državu predstavljati na takmičenju u Japanu, u julu

Centar za građansko obrazovanje CGO uputio je premijeru Dritanu Abazoviću i ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

Međunarodna olimpijada znanja iz fizike će se održati u Japanu od 10. do 17. jula 2023. Četiri najbolja crnogorska fizičara Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović, obaviještena su još početkom aprila da će državu predstavljati na takmičenju u Japanu, u julu. Međutim, oni su obaviješteni da nijesu kupljene avionske karte, iz Ministarstva prosvjete saopštili da će “učiniti sve” kako bi đaci otputovali.

”Kao i u ranijim sličnim situacijama, Ministarstvo poštuje zakon koji nalaže striktnu i strogu proceduru kad je u pitanju opredjeljivanje sredstava. Ministarstvo prosvjete će učiniti sve što je u našoj moći, u skladu sa zakonom, kako bi najbolji učenici otišli na olimpijadu znanja iz fizike”, saopštili su iz Ministarstva.

U obavještenju od 7. aprila pojašnjeno je i da domaćin takmičenja snosi troškove smještaja i ishrane, a crnogorske obrazovne institucije troškove puta, vize, članarina i zdravstvenog osiguranja.

Iz CGO-a jasno poručuju da ovim učenicima zakonski pripadaju sredstva iz Fonda za podršku talenata, jer su se kao pobjednici prva tri mjesta na državnom takmičenju automatski kvalifikovali za međunarodno takmičenje.

”Poznato je da su sredstva iz Fonda za podršku talenata samo nekoliko godina unazad prelazila sumu od pola miliona eura. Kako se sad troše? I kako je moguće da se ne mogu pokriti troškovi avionskih karata crnogorskog tima koji treba da budu ‘ambasadori znanja’ države Crne Gore”, pitaju iz CGO.

U CGO naglašavaju da je ovo još jedna slika praznih obećanja političara koja se odnose na unaprijeđenje obrazovanja mladih, a i razlog zašto imamo hronično zapušten obrazovni sistem za koji ne mari nijedna Vlada.

”Javnost ima pravo da zna zašto se na ovom štedi dok ministri putuju kao nikad ranije”, zaključuju u CGO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve