Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Predavanje Virgil Mihaiu: Džez kao univerzalni jezik

Predavanje je na engleskom jeziku

Multimedijalno predavanje uglednog prof. Virgila Mihaiua, poznatog publiciste i džez kritičara iz Kluža (Rumunija) biće održano u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2023” u srijedu, 12. aprila, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 18 sati. Predavanje je na engleskom jeziku.

Na predavanju prof. Mihaiu govoriće o usponu džeza do statusa univerzalne muzike. Ovaj muzički žanr je kroz improvizaciju stvorio pretpostavke za brzu evoluciju od početne faze afroameričke muzike do one koja je zajednički imenitelj kulturnih prostora velike raznolikosti.

Virgil Mihaiu predavanje

Rumunski pisac, džezolog i diplomata, profesor džez estetike, izvođač džez poezije Virgil Mihaiu je urednik časopisa “Echinok” (1971-1983) i “Steaua” (od 1990), predstavnik Rumunije u redakciji Jazz Foruma, časopisa Međunarodne džez federacije (1983-1993), i u redakciji najvećeg svjetskog džez magazina “Down Beat” (od 2001). Suosnivač je Predmeta za estetiku džeza na Nacionalnoj muzičkoj akademiji G. Dima u Klužu.

Od 2015. godine direktor je brazilskog kulturnog centra Casa do Brasil i Biblioteke za latinoameričke studije u Klužu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve