Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP zatražio ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora; Vuksanović Stanković: Ugovor neustavan i nezakonit

Vuksanović Stanković je kazala da su i prilikom prihvatanja, iz, kako je rekla, Beograda izdiktiranog ''Temeljnog ugovora'', upozorava na formalne i suštinske probleme koi je predloženi dokument imao sa pravom i pravdom

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je ta stranka predala Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora koji je smijenjena Vlada zaključila sa Srpskom pravoslavnom crkvom prošlog avgusta.

Vuksanović Stanković je na konferenciji za medije kazala da su i prilikom prihvatanja, iz, kako je rekla, Beograda izdiktiranog “Temeljnog ugovora”, upozorava na formalne i suštinske probleme koi je predloženi dokument imao sa pravom i pravdom.

”Očigledno da je smijenjenoj Vladi bilo važnije da ugodi SPC i da joj da i ono što joj ne pripada, nego da se zemlja okrene evropskim integracijama i rješavanju nagomilanih socijalnih, ekonomskih i političkih problema. Sad kada je Ustavni sud ponovo u funkciji, otvara se mogućnost vođenja legalnog postupka za obaranje neustavnog Ugovora koji je potpisala Vlada Crne Gore. I mi tu mogućnost želimo odmah da iskoritimo. Mi smo to obećali i mi su skladu sa tim postupamo”, istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da su u izrade inicijative koristili brojna kritička mišljenja i argumentaciju iznijetu od strane eminentnih institucija, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, koji su uoči potpisivanja Ugovora snažno zastupali stav da je on neustavan i nezakonit.

”Na osnovu prezentovanih činjenica i svega što smo jasno naznačili u Inicijativi jasno je – “Temelini ugovor” sa Srpskom pravoslavnom crkvom je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama”, naglasila je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, i u preambuli i u više od polovine članova Ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom što je, smatra, sasvim dovoljno da se ovaj Ugovor poništi.

”U preambuli na primjer, Vlada je neustavno preuzela nadležnosti države u cjelini, jer u tekstu Ugovora na više mjesta obavezuje Cru Goru, kao državu u cjelini. To je suprotno i članu 100 Ustava. Takođe je neustavno i nezakonito rješenje iz preamble kojim se utvrđuje da je Vladi i državi Crnoj Gori, pravni osnov za potpisivanje ugovora pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC. Državni organi crpe svoje nadležnosti i obaveze iz Ustava i zakonskih propisa Crne Gore, a ne iz kanona vjerskih organizacija. To je suprotno članu 10 i 14 Ustava”, rekla je Vuksanović Stanković.

U članu 2. Vlada jemčeći SPC javnopravna ovlašćena, ponovo krši Ustav na dva načina, preuzima nadležnosti koje pripadaju Skupštini, jer Ustav kaže da se javnopravna ovlašćenja prenose zakonom.

”Takođe, krši se i princip jednakosti jer se drugim vjerskim zajednicama ne daju ova ovlašćenja. I tako redom u članovima 7, 8, 10, 12, … Koji govore o obavezi državnih organa da svoje Ustavom i zakonom utvrđene nadležnosti i odgovornosti sprovode ili po zahtjevu SPC ili moraju da traže dozvolu, saglasnost od SPC”,  istakla je Vuksanović Stanković.

Zato je, kako kaže, izuzetno važno da Ustavni sud razmatra ovu inicijativu i da bez ikakvih pritisaka, potpuno nezavisno, samo na osnovu iznijetih pravnih argumenata što prije donese odluku.

”Naglašavamo, SDP nema ništa protiva da se sa SPC zaključi ugovor. Snažno smo za to da sve vjerske zajednice budu jednake pred zakonom i Ustavom. To smo rekli i povodom formiranja Vlede koja je izgubila povjerenje u Parlamentu. Ali ovo je, pored ostalog, i pitanje vladavine prava. Ne smije jedno osjetljivo i značajno pitanje kao što je odnos Crne Gore i SPC, biti uređeno na neustavan i nezakonit način, kako je urađeno ovim Ugovorom”,  poručila je Vuksanović Stanković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Walter
09.03.2023-12:31 12:31

JEDINI ARGUMENT KOJI NIKO NE MOŽE “PREĆUTATI ” -SPC NIJE REGISTROVANA U CG KAO PRAVNO LICE ! Nikome nije jasno zašto se ovo ne uzima kao prvi “neoborivi ” argument. Čak ni SDP u ovoj žalbi ovo ne navodi,a jasno je da su u CG kao vjerske zajednice u CG registrovane samo Mitropolija i episkopije. DANAS U PRAVOSLAVNIM CRKVAMA CG POTOMCI PREKRŠTAVAJU PRETKE! “Postoje stvari van granica našeg razuma, stvari koje prkose ljudskom shvatanju ovog svijeta. Postoji nešto što nijeste znali, jer niste smjeli da znate: NIJEDAN ČOVJEK NA SVIJETU NIJE SLOBODAN” Dragi Prijatelji, Vi moji pravoslavni Crnogorci i Crnogorke,iznenadiću… Pročitaj više »