Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SZO upozorava: Stotine smrtnih slučajeva zbog dječjih sirupa protiv kašlja

Kompanije su tvrdile da njihovi proizvodi nisu bili kontaminirani ili su odbile da komentarišu slučaj dok traje istraga

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na “trenutnu i usklađenu akciju” za zaštitu djece od kontaminiranih lekova nakon niza smrtnih slučajeva povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine.

Prošle godine je više od 300 djece, uglavno mlađe od pet godina, u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog otkazivanja bubrega koje su izazvali kontaminirani ljekovi, saopštila je SZO, prenosi Hina.

Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola.

„To su otrovne hemikalije koje se koriste kao sredstva protiv zamrzavanja, a mogu biti smrtonosne čak i ako se uzmu u malim količinama, zbog čega se nikada ne bi smjele naći u ljekovima“, ističe se u saopštenju.

Agencija Ujedinjenih nacija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u posljednja četiri mjeseca i poziva sve 194 članice da spriječe nove smrtne slučajeve. SZO je već poslala upozorenja o određenim proizvodima u oktobru prošle godine i ranije ovog mjeseca.

Zatraženo je da se uklone sirupi protiv kašlja koje proizvode indijski Maiden Pharmaceuticals i Marion Biotech, koje se povezuju sa smrtnim slučajevima u Gambiji i Uzbekistanu.

Prošle godine je izdato upozorenje za sirupe protiv kašlja četiri indonezijska proizvođača: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex i PT AFI Pharma, koji su prodavani na domaćem tržištu.

Kompanije su tvrdile da njihovi proizvodi nisu bili kontaminirani ili su odbile da komentarišu slučaj dok traje istraga.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dr.veni
24.01.2023-05:17 05:17

sto trc mrc szo ne kaže što djeci treba taj sirup . Za koji klinac djeca a bogumi i matori revu ko magarad po dva i tri mjeseca.
A nemate vakcine , da neko digne koju milijardu , pa se uprdili dok ne stigne ccn.