Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Gutereš: Ne vidim skori kraj ratu u Ukrajini

Gutereš je kazao da u ovom trenutku ne vidi mogućnost mirovnih pregovora dvije strane

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kazao je da ne vidi mogućnost da uskoro dođe do kraja rata u Ukrajini jer, kako je naveo, postoje velike razlike između zaraćenih strana.

Gutereš je kazao da u ovom trenutku ne vidi mogućnost mirovnih pregovora dvije strane.

– Da budemo jasni, ruska invazija je stvorila situaciju u kojoj, suštinski gledano, dvije strane imaju veliko neslaganje o prošlosti, i to je uvijek teško riješiti – rekao je Gutereš na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Prema njegovim riječima, dva su potpuno različita pogleda na to šta je bila ruska imperija, ko su danas Ukrajinci, a ko Rusi.

– Jasno je da ovaj miks čini stvari teškim da se dođe do rješenja – kazao je Gutereš, prenosi Tanjug.

Gutereš je naglasio da rješenje mora da bude u skladu sa poštovanjem međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

– Ali, trenutno, nema šanse da dođe do ozbiljnih pregovora, tako da ćemo morati da čekamo i da budemo jasni po pitanju principa, a to su poštovanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava – rekao je Gutereš.

On je uporedio današnju nestabilnu geopolitičku situaciju sa Hladnim ratom, navodeći da, otkako pamti, svijet nije bio u težoj situaciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve