Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

DZ Tivat apeluje na roditelje: Vakcinišite svoju djecu i zaštite ih od zaraznih bolesti

Institut za javno zdravlje uputio je javnosti ozbiljno upozorenje da se, zbog niskog nivoa vakcinisane djece MMR vakcinom i prvih slučajeva infekcije malih boginja u susjednim državama, i u Crnoj Gori uskoro može očekivati pojava ove zarazne bolesti

Procenat vakcinacije MMR vakcinom u našoj zemlji posljednjih nekoliko godina je nizak i u stalnom padu i prijeti da nam djeca ponovo obolijevaju od zaraznih bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene, saopšteno je iz Doma zdravlja Tivat.

Institut za javno zdravlje uputio je javnosti ozbiljno upozorenje da se, zbog niskog nivoa vakcinisane djece MMR vakcinom i prvih slučajeva infekcije malih boginja u susjednim državama, i u Crnoj Gori uskoro može očekivati pojava ove zarazne bolesti.

MMR vakcina predviđena je obaveznim kalendarom imunizacije, a štiti od tri zarazne bolesti- malih boginja (morbile), rubeole i zauški. Male boginje su zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi prije svega respiratornim putem, pa je mogućnost da se od jednog oboljelog inficira veći broj osoba izuzetno velika.

“Zbog svega navedenog Dom zdravlja Tivat svim roditeljima upućuje jak apel da što prije vakcinišu svoju djecu i da ne nasijedaju na neprovjerene i naučno neutemeljene tvrdnje i predrasude o vakcinaciji. Sada kada nam je, kako upozoravaju epidemiolozi, epidemija morbila na pragu, posebno je važno da roditelji pokažu odgovornost i što prije zaštite svoju djecu, jer na taj način doprinose očuvanju njihovog zdravlja i života, ali i zaštiti cjelokupne populacije”, navodi se u saopštenju.

Vakcinacija se može zakazati u Dječjem dispanzeru Doma zdravlja Tivat ili putem telefona: 032 673-256 i 067 059-948.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve