Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Francuskoj na protestima građanskog pokreta Žuti prsluci, a u Tuluzu su izbili sukobi između policije i demonstranata zbog čega je policija bacila suzavac.

Žuti prsluci nastavili su demonstracije širom Francuske, 22. subote zaredom, sa najvećim skupom najavljenim u Tuluzu, gradu koji pokret želi da postavi kao “prijestonicu žutih prsluka”.

Tamošnji mediji nisu za sada javili da li je bilo povrijeđenih u tom gradu.

Okupljanja su počela u drugim gradovima, među kojima u Bordou i Parizu. U glavnom gradu Francuske se okupilo nekoliko stotina ljudi.

U Lilu, Lionu i Ruanu su zabranjeni protesti u centru grada.

https://twitter.com/i/status/1117052231889584131

Protesti su već nedjeljama zabranjeni u pojedinim djelovima gradova gdje su ranije izbijali neredi i pričinjena materijalna šteta. U Parizu je zabranjeno okupljanje u aveniji Jelisejskih polja, kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije, kao i u blizini predsjedničke palate.

Žuti prsluci navode da mobilizacija ne smije da jenjava uprkos najslabijem odzivu prethodne subote, kada se okupilo 22.300 ljudi. Prvog dana protesta u novembru je bilo više od 282.000 ljudi.

Žuti prsluci protestuju od 17. novembra protiv opšte politike predsjednika Emanuela Makrona. Protesti čiji broj svake subote varira, ne jenjavaju uprkos ustupcima vlasti i Makronovoj velikoj nacionalnoj debati koju je pokrenuo da bi riješio krizu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve