Zbog visokih temperatura na Aljasci pomor lososa

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura rijeke Kuskokvim, lososi vjerovatno doživjeli srčani udar

Nakon što su Aljasku ovoga ljeta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rijekama počeli primjećivati pomor riba, piše Alaska Public Media.

foto haber.ba

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura rijeke Kuskokvim, lososi vjerovatno doživjeli srčani udar.

Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplotni talas i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Bethel bila je viša od 20 stepeni Celzijevih, što je najviša temperatura rijeke Kuskokvim ikada zabilježena početkom tog mjeseca.

Tokom tog razdoblja, stanovnici koji žive duž donjeg toka rijeke Kuskokvim, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno viđenje većeg broja njih kako pluta nizvodno.

Naime, lososi nijesu navikli na temperature iznad 20 stepeni Celzijevih.

“Ono što se vjerovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživjeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose”, objasnio je biolog aljaskog Odjeljenja za ribu i divljač, Ben Grej.

Grej i njegov tim zaplovili su početkom jula rijekom Kuskokvim iz Bethela do Akiaka kako bi provjerili dojave građana. Uz put su izbrojili oko 20 mrtvih lososa.

Topla voda u rijeku dolazi iz okeana. U zalivu Kuskokvim je tokom ovog ljeta znalo biti i 10 stepeni iznad prosjeka, a svakom plimom topla se voda povuče u donji tok rijeke.

“Kasnije ta vode ide uzvodno i miješa se s hladnijom, zbog čega na nekim mjestima dostiže temperature od 20 stepeni”, rekao je Grej.

Sredinom jula, stanovnici cijele regije Norton Sound izvijestili su o velikom broju mrtvih lososa grbavca koji su umrli na putu prema mrjestilištu, a istu pojavu građani su snimili i ovog mjeseca u državnom parku Kačemak Bej Stejt Park.

Na video snimcima se vidi kako na površini lagune plivaju mrtvi lososi, koji su takođe bili na putu prema svome mrjestilištu; što znači da su umrli prije nego što su položili jaja.

Komentari

avatar