Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Vijetnam: Imaju 95 miliona stanovnika, niko nije umro od virusa korona

Kao zemlja koja nema nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih korona virusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i može služiti kao primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju

Kao zemlja koja nema nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih korona virusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i može služiti kao primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju.

foto Beta/AP

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i strogog karantina te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je korona virus doveo Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema podacima univerziteta Džon Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75 hiljada ljudi. Država je zasad sprovela više od 121 hiljada testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Kovida -19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO-a za Vijetnam, vjeruje kako je za njegov uspjeh ključno bilo rano djelovanje.

“Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini”, kaže Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu Kovida-19 koji je brzo implementirao nacionalni plan odgovora na krizu, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo mjeriti u hiljadam.

Velik dio vijetnamskog uspjeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve