Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Vatikan šalje papin govor u svemir

Govor koji je papa Franja održao 27. marta 2020. usred pandemije kovida

Vatikan je u ponedjeljak objavio da želi da u svemir pošalje minijaturnu digitalnu knjigu s porukom nade koju je papa Franja uputio 2020. godine u jeku pandemije kovida-19.

„Nano-knjiga“ će biti lansirana u orbitu na visinu od 525 km raketom SpaceX Falcon 9 koja će poletjeti 10. juna iz baze Vandenberg u Kaliforniji, objavila je Sveta stolica na konferenciji za novinare u Rimu.

Mikrogravirani elektronslo dio od jedva dva milimetra biće ukrcan na pravougaoni satelit od tridesetak centimetara (CubeSat) opremljen solarnim pločama, a dizajnirali su ga studenti Politehničke škole u Torinu.

Na njemu će biti govor koji je papa Franja održao 27. marta 2020. usred pandemije kovida.

Toga dana poglavar Katoličke crkve pojavio se sam na pustom i kišom okupanom Trgu svetog Petra, pozvavši „uplašeni i izgubljeni“ svijet da preispita svoje prioritete.

Na latinskom nazvan „Spei Satelles“ (satelit nade) projekt, čiji budžet nije preciziran, zajednički će realizovati Vatikan, Italijanska svemirska agencija i razni italijanski instituti.

U oktobru 2017. argentinski papa je razgovarao uživo putem videokonferencije sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u sklopu inicijative koju je pokrenuo njegov prethodnik Benedikt XVI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve