Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
Rubrika:

Ustavni sud suspendovao premijera Tajlanda

Sudije su se jednoglasno složile da razmotre slučaj koji su pokrenule opozicione stranke koje tvrde da je Prajut dostigao limit svog osmogodišnjeg mandata kao premijer

Ustavni sud Tajlanda suspendovao je 24. avgusta premijera te zemlje Prajuta Čan-O-Ča sa funkcije dok razmatra pravni spor zbog kojeg bi mogao da bude smijenjen mjesecima prije očekivanih opštih izbora.

Sudije su se jednoglasno složile da razmotre slučaj koji su pokrenule opozicione stranke koje tvrde da je Prajut dostigao limit svog osmogodišnjeg mandata kao premijer.

Sudije su se takođe složile da suspenduju Prajuta sa funkcije dok se slučaj ne riješi, navodi se u saopštenju suda.

Biće imenovan službenik koji će voditi vladu.

Ovo nije prvi put da je Ustavni sud odigrao ulogu u tajlandskoj politici. Ovaj sud poništio je rezultate opštih izbora 2006. i 2014. godine.

Ustav Tajlanda iz 2017. zabranjuje premijeru da bude na funkciji više od osam godina ukupno, a opozicione stranke kažu da je Prajut, koji je preuzeo vlast u puču 2014, dostigao taj limit. Nekoliko stotina antivladinih demonstranata okupilo se 23. avgusta kod Spomenika demokratije u Bangkoku uoči sudske presude, a planirane su i dalje demonstracije.

Pristalice 68-godišnjeg premijera tvrde da je njegov mandat počeo kada je donesen Ustav 2017. ili čak nakon opštih izbora 2019. godine.

Ako sud slijedi ovu logiku, Prajut bi mogao da nastavi da bude na funkciji do 2025. ili 2027. godine ako pobijedi na opštim izborima koji su zakazani.

Prajut, bivši načelnik vojske, došao je na vlast vojnim udarom kojim je svrgnuta demokratski izabrana vlada Jingluk Šinavatre.

Bio je na čelu režima hunte pet godina i nastavio da bude premijer nakon izbora 2019.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve