Petak, 15 Januara, 2021
Rubrika:

Univerziteti u SAD očekuju veliki pad broja stranih studenata na jesen

Američki univerziteti pripremaju se za veliki pad broja stranih studenata i prihoda, a situaciju će dodatno pogoršati odluka federalnih vlasti da uskrate vize stranim državljanima ako pohađaju univerzitete na kojima se zbog pandemije koronavirusa sva predavanja drže na internetu

Američki univerziteti pripremaju se za veliki pad broja stranih studenata i prihoda, a situaciju će dodatno pogoršati odluka federalnih vlasti da uskrate vize stranim državljanima ako pohađaju univerzitete na kojima se zbog pandemije koronavirusa sva predavanja drže na internetu.

FOTO AP

“Aktivni studenti, koji borave Sjedinjenim Državama i upisani su u takve programe moraju odmah da napuste zemlju ili preduzmu druge mjere, kao što je upis u školu gdje se nastava odvija lično, da bi zadržali zakonski status. Ako to ne urade, mogli bi da budu suočeni sa imigracionim posljedicama, koje obuhvataju i početak procesa deportacije”, navodi se u saopštenju američke Agencije koja sprovodi imigraciju i carinu (ICE), koje je objavljeno u ponedeljak.

“Te smjernice su štetne po strane studente i dovode u opasnost njihovo i zdravlje i dobrobit cijele zajednice za visoko obrazovanje. Pandemija Kovida 19 u Sjedinjenim Državama je i dalje nepredvidiva i institucije bi trebalo da imaju povjerenje i ovlašćenje da donose odluke koje su ispravne za njihove kampuse, a koje su zasnovane na lokalnim uslovima, ocijenila je Ester Brimer, izvršna direktorka Udruženja međunarodnih predavača (NAFSA).

“Ovo je užasavajuće. Nisam mogao da odem kući da produžim F1 vizu zato što su ambasade zatvorene zbog pandemije. Ako budem morao da odem, vjerovatno mi neće biti dozvoljeno da ponovo uđem u SAD”, tvitovao je Eron Kirkpatrik iz Sjeverne Irske, koji završava doktorat na Univerzitetu Bejlor u Teksasu.

Prema izvještaju Instituta za međunarodno obrazovanje (IIE), koji je objavljen u maju, 88 odsto od gotovo 600 obrazovnih institucija koje su učestovale u istraživanju, saopštilo je da očekuje manji broj stranih studenata u akademskoj 2020-2021 godini zbog pandemije.

Sedamdeset odsto je saopštilo da očekuje da se pojedini strani studenti neće vratiti na kampus na jesen, a tri četvrtine je dalo opciju studentima da odlože lični upis do kasnije tokom jeseni ili na proleće 2021. godine.

I dok mnogi koledži i univerziteti pokušavaju da utvrde strategiju za bezbjedan povratak studenata, polovina je nagovijestila da planira da im ponudi upis na internetu. Ako imigracione vlasti bude sprovodila najnoviju mjeru, strani studenti na tim univerzitetima će morati da se ispišu.

Strah od Kovida 19

Američki savjet za obrazovanje (ACE) procjenjuje da će upis studenata u novoj akademskoj godini pasti za 15 odsto, uključujući i predviđeni pad broja stranih studenata od 25 odsto.

So Hjun Kim, južnokorejski student koji pohađa Univerzitet Džordž Mejson u Virdžiniji, planira da prati sva predavanja na internetu iz Južne Koreje zato što i dalje strahuje od koronavirusa i zato što smatra da neće moći u potpunosti da iskusi život u Americi.

“Strani studenti idu na američke univerzitete zato što žele da iskuse i američko obrazovanje, kulturu i socijalni život”, rekao je Kim za Glas Amerike.

“Moji roditelji se boje zato što broj slučajeva koronavirusa i dalje raste, ali razumiju da koledž ulaže napore da obezbijedi bolje i sigurnije uslove”, ističe Vitor Laserda Sigueira, student iz Brazila koji pohađa Univerzitet Stetson na Flioridi.

Vitor, koji studira fiziku, kaže da planira da se na jesen vrati na kampus.

“Imam časove u laboratoriji i hor, zbog čega internet format nije najbolji za mene. Takođe, internet mi nije dobar kući, što otežava pristup sadržaju. Više bih voleo da zatražim odsustvo nego ponovo da pratim onlajn predavanja”, ističe brazilski student.

Ogroman pad prihoda

Očekivani pad broja stranih studenata vjerovatno će imati ogromne finansijske posljedice po visoko obrazovanje u Americi.

Prema istraživanju Instituta Brukings, strani studenti čine 5 odsto upisa u ustanove za visoko obrazovanje u Americi, a prihod od školarine je 2,5 milijardi dolara. Postoji nekoliko razloga za tako visok prihod – strani studenti koji pohađaju američke državne univerzitete plaćaju punu školarinu. Takođe dobijaju manju finansijsku pomoć od domaćih studenata.

Prema istraživanju Udruženja međunarodnih predavača, Sjedinjene Države bi mogle da izgube 3 milijarde dolara na jesen zbog pada broja stranih studenata, uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Zbog tog pada se očekuje da ustanove za visoko obrazovanje pretrpe gubitak od 23 milijarde dolara, naveo je Američki savjet za obrazovanje.,

“Kovid 19 ugrožava finansije visokog obrazovanja. Za neke univerzitete, pad prihoda će biti bolan, a za neke možda katastrofa. Prvo, u gotovo svakoj školi postoji određeni rizik od značajnog finansijskog gubitka. Drugo, ti rizici su različiti za škole. Ako situacija bude zaista loša, neke će biti zatvorene”, napisao je Dik Starts, profesor ekonomije na Univerzitetu Kalifornije.

Ograničeno izdavanje viza

Eksperti za obrazovanje ocenjuju da će nedavno uvedene restrikcije na izdavanje H1-B viza spriječiti mnoge strane državljane da se školuju u Americi.

Trampova administracija suspendovala je izdavanje H1-B, J i drugih prviremenih radnih viza do kraja ove godine. U fiksalnoj 2019. godini, u Americi je izdato gotovo 190 hiljada H1-B i najmanje 350 hiljada J-1 viza.

Iako se odluka ne odnosi na strane državljane kojima su te vize već izdate, nove mjere u kombinaciji sa najnovijim potezom imigracionih vlasti dovešće do drastičnog pada broja stranih studenata.

Restrikcije na izdavanje viza već su uvedene kineskim studentima koji koriste Program za izbornu praktičnu obuku (OPT), koji stranim studentima u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike omogućava da na studentskoj vizi “rade za američkog poslodavca” tri godine, a studentima u drugim oblastima jednu godinu.

Učešće u tom programu naglo je poraslo prethodnih godina. 2017. godine rekordnih 276.500 stranih studenata dobilo je radnu dozvolu u okviru programa, pokazuju podaci istraživačkog centra Pju.

Sjedinjene Države su 2019. godine imale rekordan broj stranih studenata, 1.095.299, uglavnom iz Kine, pokazuju podaci Instituta za međunarodno obrazovanje. Međutim, tempo rasta dvije godine prije toga je bio usporen.

Najnovije

Preminuo glumac Piter Mark Ričman

Američki glumac Piter Mark Ričman umro je u 94. godini u Los Anđelesu, objavila je njegova predstavnica za štampu. Kako je navela, glumac je umro...

Medojević o sastanku Krivokapića i ambasadorke SAD: Ima li kraja poniženjima

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kritikovao je premijera Zdravka Krivokapića, koji je objavio da je ambasadorku SAD Džudi Rajzing Rajnke upoznao sa...

Kraj igračke i početak trenerske karijere: Runi okačio kopačke o klin

Vejn Runi je danas i zvanično završio igračku i započeo trenersku karijeru. Legendarni fudbaler Mančester junajteda potpisao je menadžerski ugovor do juna 2023. godine. Runi je...

Konjević – Popa: Demokratizacija podrazumijeva poštovanje Ustava i zakona

Poslanik Socijaldemokratske Partije Crne Gore Raško Konjević razgovarao je danassa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom. Na sastanku je, kako je...

Funkcionalnost države zajednički interes

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarali su na sastanku, koji je...

Najčitanije

Povezano

Radulović: Balkan se vraća na američku politiku 90-ih, izborom Bajdena promijeniće se na bolje odnosi sa CG

Izborom Džozefa Bajdena za predsjednika Sjedinjenih Američkim Država promijeniće se na bolje i odnosi sa Balkanom, a samim tim i sa Crnom Gorom, smatra...

Najveći dnevni bilans smrtnih slučajeva: U SAD 4.336 preminulih u jednom danu

U prethodna 24 sata u SAD je evidentirano 4.336 preminulih od koronavirusa, što je najveći dnevni bilans smrtnih slučajeva među kovid pacijentima od kako...

Poslije dva odlaganja pogubljena Liza Montgomeri

Liza Montgomeri, jedina žena u Americi koja je čekala na izvršenje smrtne na federalnom nivou, pogubljena je danas. Ona je primila smrtonosnu injekciju u zatvoru...

Pompeo tvrdi da je novo sjedište Al Kaide u Iranu

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je, bez dokaza, da je Al Kaida ustanovila novu matiču bazu u Iranu, te da Sjedinjene Države imaju...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve