Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Unesko: Veneciju i Budimpeštu uvrstiti na spisak ugrožene svjetske baštine

Među predlozima za uvrštavanje u spisak ugroženih lokacija svjetske baštine je i veliki koralni greben kod Australije zbog njegovog narušavanja izazvanog klimatskim promjenama

Venecija i Budimpešta bi mogle da budu stavljene na Uneskov spisak ugrožene svjetske baštine, a komercijalna luka u Liverpulu da bude skinuta sa spiska svjetske baštine zbog suviše brzog razvoja, saopštila je UN organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Preporuke savjetodavnih tijela Uneska objavljene su uoči sastanka Komiteta svjetske baštine koji će biti održan u Fudžuu u Kini od 16. do 31. jula i na kome će se odlučiti o eventualnom prihvatanju tih preporuka.

U Veneciji uticaj masovnog turizma spada među kriterijume zbog kojih je Unesko zatražio da se taj grad stavi na spisak ugrožene svjetske baštine.

Kada je riječ o Budimpešti pogodjene su obale Dunava i kvart Budimskog dvorca, dvorski kompleks mađarskih kraljeva. Radi se o neblagovremenim rušenjima i velikoj izgradnji posebno visokih zgrada koje mijenjaju prirodu tih istorijskih mjesta.

Među predlozima za uvrštavanje u spisak ugroženih lokacija svjetske baštine je i veliki koralni greben kod Australije zbog njegovog narušavanja izazvanog klimatskim promjenama.

Kada je reč o komercijalnoj luci u Liverpulu odluka Uneska bi mogla da bude još snažnija jer se radi o potpunom skidanju tog objekta sa spiska svjetske baštine.

Veliki projekat razvoja dokova u Liberpulu nazvan „Liverpool Waters“, imao bi duboko negativan uticaj za istorijske zgrade, prema ocjeni Uneska.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Uneska razvoj projekta nije zaustavljen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve