Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Parma – jedini italijanski grad sa titulom Uneskovog kreativnog grada za gastronomiju

Tako je Parma postala prvi grad u Italiji koji je dobio ovu zasluženu titulu, a iz ovog područja, osim parmiđiana stiže i slavna šunka iz Parme, zatim sosevi od paradajza kao i inćuni, iako Parma nema more

Grad Parma koji se nalazi u regionu Emilija Romanja poznat po svom slavnom siru “parmiđiano ređano”, dobio je 11. decembra 2015. titulu Uneskovog kreativnovog grada za gastronomiju.

Tako je Parma postala prvi grad u Italiji koji je dobio ovu zasluženu titulu, a iz ovog područja, osim parmiđiana stiže i slavna šunka iz Parme, zatim sosevi od paradajza kao i inćuni, iako Parma nema more.

Fondacija Parme Uneskovog kreativnog grada za gastronomiju (Unesco Creative City of Gastronomy) sa ponosom čuva sve ono što je vezano za kulinarsku tradiciju ove oblasti.

“Fondacija ujedinjuje sve važne proizvode lanca snabdijevanja koji nose ime Parme i predstavlja ih u svijetu. To što smo kreativan grad kada je riječ o gastronomiji dodatna je vrijednost koja nam omogućava da gledamo pozitivno na budućnost. Mi imamo tradiciju, staru preko hiljadu godina, a vezana je za proizvodnju, mikroklimu, kvalitet proizvoda, ali iznad svega, Parma je grad čiji je sistem potpuno okrenut budućnosti“, naglašava Masimo Spigaroli, direktor Fondacije Parma Unesko.

“Svi naši poznati proizvodi nose ime našeg grada tako da bi ih bilo teško sve nabrojati, ali ukus, koji mi nazivamo ukusom Parme, znači kvalitet, prijatan miris, mekoću, tako da nije riječ o proizvodima koji su lijepi za gledanje, oni su izuzetno ukusni što je za jelo najvažnije“, dodaje Spigaroli.

Većina proizvoda iz Parme, koji su često kopirani širom planete, posjeduje oznaku zaštićenog porijekla, poput „parmiđiano ređiana” koji je najfalsifikovaniji sir na svijetu. Ali samo onaj na kome piše ime i oznaka DOP je onaj pravi i taj ukus je nemoguće imitirati.

Večera za hiljadu ljudi

Kako bi sačuvali tradiciju koja za Italijane znači i okupljanje porodice i prijatelja za stolom punim dobre hrane, Fondacija Parma Unesko peti put ove godine organizuje La cena dei mille odnosno Večeru za hiljadu osoba koja predstavlja jedan restoran na otvorenom sa stolom dugim 400 metara koji je elegantno postavljen u centru grada i na kome će se služiti hrana slavnih kuvara i poslastičara, onih koji imaju dvije Mišlenove zvjezdice.

“Kad pomislim na Parmu odmah mi krene voda na usta. Postoji čitava istorija koja traje i za mene je uvijek i čast i ponos da dođem u Parmu, a ova Večera za hiljadu ljudi je nešto što mi se zaista dopada. Imamo hiljadu gostiju, tu smo mi kuvari, u ovom slučaju mi pomažu studenti iz škole Alma, tu je izvanredan poslastičar Iđinio Masari i biće to divan način da doživimo ta tri, rekao bih delikatna sata, jer delikatnost je nešto što nam treba“, navodi Davide Oldani, kuvar u restoranu D'O sa dve Mišlenove zvjezdice.

“Prvi tanjir će biti posvećen mom gradu Milanu. Biće tu list tjestenine sa raguom koji će biti napravljen kao pravi ragu, ali će biti od povrća, sa lubenicom i vinom koji će uz potreban balans napraviti, bar se nadam, jedno fantastično jelo“, objašnjava šef.

“Za ovaj događaj sam gledao da pripremim nešto što je vezano za istoriju onoga što nazivamo italijanskim. Spremio sam jedan mali panetone, zatim tiramisu, jer su oni dio italijanske kulture. Zatim maritoko i torta koja se zove Sete veli i koja je pobijedila na svjetskom prvenstvu pre dosta godina, ali je i danas aktuelna. Tu je i jedna internacionalna torta – saher torta – i mada je od 1900. prave na isti način, ja sam ipak dodao nešto novo. Posebno sam obratio pažnju da svaki slatkiš ima 70% manje šećera nego što je prema receptu uobičajeno“, kaže čuveni poslastičar Iđinio Masari.

“Parma fud veli” predstavlja poljoprivredno-prehrambenu teritoriju parekselans sa vrijednošću od 8,2 milijarde eura, od čega 2,7 samo odizvoza. Večera za hiljadu osoba će biti priređena 10. septembra u organizaciji Fondacije Parma Unesco Creative City of Gastronomy, a dio prihoda će biti izdvojen za 1.600 porodica kojima je potrebna pomoć.

Ko god želi da pojseti Italiju u tom periodu i blizu je Parme može da rezerviše svoje mjesto na ovoj jedinstvenoj večeri 10. jula na portalu Vivaticket, ali da požuri, jer su se prošle godine sve karte rasprodate za četiri sata.

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve