Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

UN: Pet miliona djece umrlo 2021. prije petog rođendana

Najnovije procjene koje je objavila Međuagencijska grupa Ujedinjenih nacija za procjenu smrtnosti djece (UN IGME) takođe pokazuju da je 2,1 miliona djece i mladih od pet do 24 godine umrlo tokom istog razdoblja, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde

Procjenjuje se da je oko pet miliona djece umrlo 2021. prije nego što je navršilo pet godina, pokazuju podaci UN objavljeni u utorak.

Najnovije procjene koje je objavila Međuagencijska grupa Ujedinjenih nacija za procjenu smrtnosti djece (UN IGME) takođe pokazuju da je 2,1 miliona djece i mladih od pet do 24 godine umrlo tokom istog razdoblja, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde.

Zasebni izvještaj UN grupe otkriva i da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno u 2021. Mnogi od tih slučajeva su se mogli izbjeći uz bolju zdravstvenu zaštitu, navodi se u izvještaju.

„Tako rasprostranjena tragedija koja se može spriječiti nikada se ne bi trebalo da se prihvati kao neizbježna“, rekla je Vidhya Ganesh iz UNICEF-a.

„Napredak je moguć uz jaču političku volju i ciljano ulaganje u ravnopravan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dijete.“

Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine – s globalnom stopom smrtnosti djece mlađe od pet godina koja je pala za 50 posto, padom od 36 posto stope smrtnosti starije djece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 posto – „napredak je bitno smanjen od 2010.“, stoji u saopštenju.

UN-ov IGME upozorio je da će gotovo 59 miliona djece i mladih umrijeti prije 2030. ako se „ne poduzmu brze mjere za poboljšanje zdravstvenih usluga“.

Izvještaji su takođe pokazali da je subsaharska Afrika odgovorna za 56 posto svih smrtnih slučajeva mlađih od pet godina u 2021, a djeca rođena u toj regiji izložena su najvećem riziku od dječje smrti u svijetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve