Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Ujedinjene nacije odobrile rezoluciju kojom se osuđuje ruska aneksija

Rezoluciju su podržale 143 zemlje. Protiv su bile Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Nikaragva. Od glasanja se uzdržalo 35 zemalja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je većinom glasova odobrila rezoluciju kojom se Rusiji poručuje da je aneksija četiri ukrajinske teritorije nezakonita i nevažeća, prenio je CNN. Rezoluciju su podržale 143 zemlje.

Protiv su bile Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Nikaragva. Od glasanja se uzdržalo 35 zemalja.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom tvitu nazvao rezoluciju „istorijskom“ i zahvalio se državama koje su je podržale.

„Rusija će odgovarati. EU će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“, napisao je na Twitteru šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Rezolucijom Generalne skupštine UN pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promjenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini i zahtjeva da Rusija odmah i bezuslovno poništi svoje odluke. Ovo je četvrta rezolucija Generalne skupštine UN od početka rata u Ukrajini kojom se Rusija osuđuje zbog invazije na tu zemlju.

Tokom vanredne sjednice o Ukrajini, američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je da je glasanje „važno ne samo za budućnost Ukrajine i Evrope, već i za same temelje te institucije“.

„Dakle, hajde da danas pošaljemo jasnu poruku. Ove Ujedinjene nacije neće tolerisati pokušaje ilegalne aneksije. Mi to nikada nećemo priznati. Ove Ujedinjene nacije neće tolerisati silom otimanje zemlje susjeda. Mi ćemo se tome suprotstaviti. Ujedinjene nacije neće tolerisati uništavanje Povelje UN. Mi ćemo je braniti“, rekla je ona, prenio je CNN.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve