Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

U Jadranu pronađeno pet američkih bombardera: Njihovo otkriće može da riješi misteriju staru 80 godina

Pronalaženje aviona pomoći će da se konačno otkriju okolnosti nestanka 23 avijatičara koji se skoro 80 godina vode kao „nestali u akciji“.

Istraživački tim sa Univerziteta Delaver i Pentagon otkrili su pet američkih bombardera B-24 Liberator koji su se srušili u Jadransko more prije skoro 80 godina.

Avioni, koje su koristile američke i britanske vazdušne snage tokom Drugog svjetskog rata, srušili su se u more između Italije i Hrvatske i vjerovatno su oštećeni u sukobu. Nagađa se da su bombarderi možda pripadali 15. brigadi vazduhoplovnih snaga, sa sjedištem u Fogi, u Italiji, koja je obavljala misije bombardovanja širom južne Evrope.

Pronalaženje aviona pomoći će da se konačno otkriju okolnosti nestanka 23 avijatičara koji se skoro 80 godina vode kao „nestali u akciji“.

Zanimljivo je da je bombardere tokom dvonedjeljne misije u avgustu pronašao tim ljudi u kojem su bili hrvatski arheolozi, naučnici, ronioci i vojno osoblje koje je pomoglo u potrazi.

Takođe tokom potrage korišćeno je autonomno podvodno vozilo. Riječ je o robotima u vidu torpeda koji su, kako se piše, sonarom pročešljali dno Jadranskog mora u potrazi za mogućim olupinama aviona, sličan uređaj korišćen je 2014. godine prilikom traženja nestalog leta 370 Malaisia Airlinesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZAGA
06.12.2022-21:44 21:44

Neka počivaju u miru naši oslobodioci! Bez njihovog ulaska u rat Evropa bi danas bila Hitlerova i Staljinova!