Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Trudo pred sudom: Pokrenut postupak protiv kanadske vlade

Vanredno stanje će trajati 30 dana.

Kanadsko udruženje za građanske slobode, neprofitna organizacija koja se zalaže za slobode građana i ustavna prava, pokrenula je sudski postupak protiv vlade premijera Džastina Trudoa zbog odluke da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama nakon masovnih mirnih protesta protiv obavezne vakcinacije.

Trudo je u utorak rekao da će taj zakon agencijama za sprovođenje zakona dati više ovlašćenja kako bi se spriječile „ilegalne“ aktivnosti, odnosno proteste vozača kamiona koji se protive obaveznoj vakcinaciji, a koji već treću nedjelju parališu život u glavnom gradu Otavi.

Organizacija je ranije kritikovala vladu, rekavši da se Zakon o vanrednim situacijama može donijeti samo kada situacija „ozbiljno ugrožava sposobnost Vlade Kanade da očuva suverenitet, bezbjednost i teritorijalni integritet Kanade“, ili kada se situacija „ne može efikasno riješiti bilo kojim drugim zakonom Kanade.“

Trudo se u utorak pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, rekavši da će taj zakon agencijama za sprovođenje zakona dati više ovlašćenja da zaustave „ilegalne“aktivnosti, a kako je rekao, mjere koje se primjenjuju po tom zakonu biće „srazmjerne prijetnjama”.

Vanredno stanje će trajati 30 dana.

Inače, ovo ovlašćenje je u mirnodopsko vrijeme do sada koristio samo jednom Trudoovog otac, bivši premijer Pjer Trudo tokom takozvane „oktobarske krize“ 1970.

Odredba je aktivirana i dva puta tokom dva svjetska rata, kao zakonski Akt o ratnim mjerama.

Kanadski premijer aktivirao je specijalna ovlašćenja zbog očigledne nemoći tamošnje vlasti da suzbije proteste koji traju od sredine januara i koji su ujedinili hiljade kamiondžija i drugih demonstranata koji se protive obaveznoj vakcinaciji za vozače kamiona koji prelaze granicu SAD–Kanada. Prema sadašnjim pravilima, oni koji u zemlju stignu bez potvrda o vakcini moraju da budu u dvonedjeljnom karantinu.

Kanadska policija počela je danas da hapsi kamiondžije, policija je na Tviteru objavila da su se neki od njih predali sami i da su uhapšeni ispred zgrade Parlamenta, a sinoć su uhapšena i dvojica lidera protesta.

Do sada su protesti doveli do blokada nekoliko kritičnih tačaka, kao što su kopneni granični prelazi između Sjedinjenih Država i Kanade, posebno mosta Ambasador koji povezuje Detroit i Vindzor u Ontariju.

Dok se Trudo suočava sa kritikama zbog pozivanja na Zakon o vanrednim situacijama, protest „Konvoj slobode“ dobio je široku podršku američkih konzervativaca, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trampa i senatora Teda Kruza, koji se protivi mjerama vlade za zaustavljanje širenja kovida 19.

Izvornova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cikoticka
19.02.2022-00:22 00:22

mogu mu pljunuti pored ograde, Canada je uredjena zamlja i svi ce odgovarati koji su pravili nerede od 29 Januara, svima su finansije blokirane, imovina stavljena pod hipotek, auta koja se ucestvoval oduzeta, licence ponistene a osobe koje su ucestvoval ce krivicno odgovarati, nije to CG niti Milo a jos manje dritan, aljeksa ili bocoljubbljup