Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Stotine Amerikanaca u Mineapolisu marširalo u čast Džordž Flojda

''Džordž Flojd treba da uđe u istoriju kao osoba koja je slomila vrat policijskog rasizma, policijske brutalnosti i policijske nelegalnosti''

Nekoliko stotina Amerikanaca marširalo je ulicama Mineapolisa odajući počast Džordž Flojdu uoči prve godišnjice od njegovog ubistva, uz obećanje da će nastaviti borbu protiv policijske brutalnosti.

Mirna šetnja održana je na početku trodnevne komemoracije, koja će kulminirati u utorak, 25. maja, kada nacija obilježava godinu dana od Flojdove smrti tokom policijskog privođenja, prenio je “Sputnjik”.

Foto: EPA-EFE

“Džordž Flojd treba da uđe u istoriju kao neko ko je imao koljeno na vratu. Džordž Flojd treba da uđe u istoriju kao osoba koja je slomila vrat policijskog rasizma, policijske brutalnosti i policijske nelegalnosti. Tako ćemo upisati njegovo ime u istoriju”, rekao je sveštenik Al Sharpton jedan od lidera pokreta “Black Lives Matter”.

On je u obraćanju ispred okružnog suda, gdje je bivši policajac Derek Šovin proglašen krivim za drugostepeno ubistvo i još dva prekršaja, pozvao američke zastupnike da usvoje obimnu reformu policijskih snaga.

U maršu je učestvovala Flojdova rodbina. Njegova smrt izazvala je demonstracije protiv rasizma i policijske brutalnosti širom SAD-a i svijeta.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve