Četvrtak, 23 Septembra, 2021
Rubrika:

Šta slijedi nakon “sajber samita” Bajden-Putin

Bajden je rekao da je, iako tokom sastanka koji je trajao oko tri sata nije uputio prijetnje, jasno stavio do znanja da će biti posljedica ruskih akcija, rekavši Putinu: ''Ako vi učinite to, mi ćemo učiniti ovo''.

Stručnjaci za sajber bezbjednost analizirali su transkripte sa konferencija za novinare u srijedu u Ženevi kako bi utvrdili da li će samit SAD-Rusija donijeti stvarni napredak u zaustavljanju talasa visokih napada upotrebom rensomvara (vrsta virusa kojim hakeri preotimaju kontrolu nad sistemima i datotekama i prisiljavaju vlasnika da plaća otkupninu kako bi mogao da nastavi poslovanje). Za većinu je odgovor: Prerano je za reći.

Uoči sastanka između predsjednika SAD Džoa Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, sajber napadi koji za cilj imaju otkupninu, a koji su dolazili iz Rusije, pojavili su se kao kritično pitanje nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Država.

Zabrinutost zbog navodne uloge Rusije u tim napadima porasla je nakon što su kriminalci-otkupljivači za koje se vjeruje da imaju sjedište u Rusiji provalili računarsku mrežu “Kolonijal pajplajn” – najvećeg sistema cjevovoda za prečišćene naftne derivate u SAD – i giganta za preradu govedine JBS.

Bajden je obećao da će se suprotstaviti Putinu zbog rensomvara. Ali iako sa samita nije proizašao napredak u vezi sa sajber bezbjednošću, dvojica lidera složila su se da započnu konsultacije oko tog pitanja.

Sajber konsultacije

Stručnjaci iz dvije zemlje imaće zadatak da rade na “konkretnom razumjevanju onoga što je zabranjeno” i da prate sajber napade koji potiču iz bilo koje zemlje, rekao je Bajden.

Šta će to podrazumjevati, ostaje da se vidi, ali stručnjaci za sajber bezbjednost kažu da će razgovore vjerovatno voditi radne grupe sastavljene od zvaničnika nižeg nivoa iz Bajdenove administracije i njihovih ruskih kolega.

Šesnaest izuzetaka

Bajden je rekao da je Putinu predao spisak od 16 sektora kao što su energetika i vodosnabdijevanje za koje SAD insistiraju da su izvan sfere podložne napadima. Oni su određeni kao kritični infrastrukturni sektori prema predsjedničkoj direktivi iz 2013.

Govorio sam o predlogu da određena kritična infrastruktura ne smije biti podložna napadima, tačka – sajber ili bilo kojim drugim sredstvima”, rekao je Bajden novinarima.

Pored sistema za snabdjevanje energijom i vodom, lista uključuje informacionu tehnologiju, zdravstvenu zaštitu i javno zdravlje, kao i hranu i poljoprivredu – što je sve bilo meta sajber napada u posljednjih nekoliko godina.

Nema razmjene ciber kriminala

Uoči samita, Putin je predložio razmjenu traženih hakera sa SAD. Bajden je u početku odgovorio rekavši da je “otvoren” za tu ideju, ali je Bijela kuća kasnije pojasnila da je predsjednik samo predložio da sajber kriminalci treba da odgovaraju u obje zemlje.

Bajden i Putin nisu rekli da li su razgovarali o ideji razmjene počinilaca zločina i ostalo je nejasno kako će dvije strane sarađivati u vezi sa napadima na sajber bezbjednost koji dolaze iz bilo koje od dvije zemlje, ali ne uključuju direktno vlade.

Govoreći na odvojenoj konferenciji za štampu nakon sastanka sa Bajdenom, Putin je tvrdio da je Rusija pružila “iscrpne” odgovore na američke zahtjeve za informacijama o 10 odvojenih napada na sajber bezbjednost, ali nije “dobila ni jedan odgovor” na svojih 45 upita upućenih SAD.

Džon Dimers, odlazeći šef Odsjeka za nacionalnu bezbjednost Sekretarijata za pravosuđe, rekao je da, iako su SAD u prošlosti tražile od Rusije informacije o sajber kriminalcima, potpuno su odustale od traženja saradnje.

“Mislim da smo danas stigli do faze kada ima vrlo malo smisla za to”, rekao je Dimers na događaju u utorak koji sponzoriše medijska kompanija iz javnog sektora, SajberSkup.

Bajden je rekao da će se o Rusiji suditi prema njenim postupcima.

“Naravno, princip je jedno”, rekao je predsjednik. “To mora biti potkrepljeno praksom. Odgovorne zemlje moraju da preduzmu mjere protiv kriminalaca koji na njihovoj teritoriji sprovode aktivnosti upotrebom rensomvara”.

Američka sajber ofanziva

Bajden je rekao da je, iako tokom sastanka koji je trajao oko tri sata nije uputio prijetnje, jasno stavio do znanja da će biti posljedica ruskih akcija, rekavši Putinu: “Ako vi učinite to, mi ćemo učiniti ovo”.

Posljednjih godina SAD su znatno ojačale svoje ofanzivne sajber mogućnosti. Sajber komanda Sjedinjenih Država ima zadatak da sprovodi operacije u sajber prostoru protiv zlonamjernih inostranih aktera. Kao dio ofanzivne sajber operacije, Sajber komanda može da blokira pristup mete internetu, da uništiti njene baze podataka ili srušiti čitavu računarsku mrežu grupe.

“Ukazao sam mu da imamo značajne sajber sposobnosti i on to zna”, rekao je Bajden o Putinu. “Ne zna tačno šta je to, ali je značajno”.

U 2018. godini, američka sajber operacija blokirala je pristup Internetu Agenciji za istraživanje, ruskoj farmi trolova.

Prošle godine, Sajber komanda, zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, izvela je sajber operaciju protiv hakera koji rade za iranski Korpus revolucionarne garde, nakon što su američkim glasačima poslali preteće mejlove kako bi podrili povjerenje u predsjedničke izbore u novembru.

 

Najnovije

SAD odobrile treću dozu vakcine protiv kovida-19 za najugroženije grupe

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je primjenu treće doze vakcine Fajzer/Biontek protiv kovida-19, takozvanog “boostera”, kod starijih građana, ali i mlađih,...

Predsjednik Srpske lige lobira da Dado Šćekić bude predsjednički kandidat: Može da pobijedi Đukanovića,...

U Srbiji je izgleda već počelo lobiranje da aktuelni prvi čovjek Fonda zdravstva i nekadašnji predsjednik Opštine Berane Dragoslav Dado Šćekić, iz Socijalističke narodne partije...

Crna Gora ulaže velike napore da ispuni zahtjeve u oblasti zaštite životne sredine

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović i njegovi saradnici razgovarali su sa komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, Virginijusom...

Osuđena djevojka koja je rođacima falsifikovala kovid propusnice

Mlada Francuskinja (19) koja radi u najvećem centru za vakcinaciju u Bordou uslovno je osuđena na 18 mjeseci zatvora jer je falsifikovala dvadesetak kovid...

Jovanović: Bili bi živi da su primili vakcinu

Devetoro mladih, starosti od 20 do 39 godina, umrlo je od 4. maja do 19. septembra od korona virusa, a da su bili vakcinisani...

Najčitanije

Povezano

Premijer Krivokapić danas učestvuje na Bajdenovom virtuelnom samitu posvećenom borbi protiv Covida-a

Premijer Zdravko Krivokapić učestvovaće na poziv američkog predsjednika, Džoa Bajdena na globalnom onlajn samitu o COVIDU-19, na marginama Generalne skupštine UN, saopšteno je iz...

Visoka cijena pobjede Kremlja na parlamentarnim izborima

Pobjeda vladajuće Jedinstvene Rusije ostvarena je uz veliku cijenu korišćenjem svih sredstava kojima Kremlj raspolaže uz gušenje opozicije, prisilno glasanje i incidente s punjenjem...

Jedinstvena Rusija: Osvojili smo dvotrećinsku većinu

Vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) je, prema preliminarnim podacima, na izborima za Državnu Dumu osvojila dvotrećinsku većinu, saopštio je danas visoki funkcioner te partije Aleksandar...

Bajden će tražiti da se vakciniše 70 odsto svjetske populacije

SAD planira da kupi dodatne stotine miliona doza Fajzerove vakcine protiv kovida-19 kako bi ih donirale širom svijeta, piše Washington Post pozivajući se na...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve