Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma SAD planira da glasa u četvrtak o rezoluciji kojom se određuju precizni parametri za pokretanje impičmenta predsjednika Donalda Trampa.

Predsjedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma, Džerold Nadler, demokrata iz Njujorka na Kapitol hilu u Vašingtonu, 10. septembra 2019., foto AP

Proceduralno glasanje omogućiće predsjedavajućem komiteta da zakaže sastanke kako bi istraživao informacije uz pomoć kojih bi odredio da li da preporuči impičment. To bi takođe omogućilo svjedocima da na takvim sastancima svjedoče duže nego što to propisuju pravila za uobičajena saslušanja pred Komitetom.

Tom rezolucijom Tramp bi takođe imao zakonsku obavezu da odgovori pisanim putem na sve predstavljene informacije.

“Usvajanje ovih dodatnih procedura sljedeći je korak u tom procesu i pomoći će da se obezbijedi da naša saslušanja za impičment budu informativna za Kongres, i za javnost, dok se predsjedniku obezbjeđuje da odgovori na dokaze iznijete protiv njega”, rekao je predsjedavajući Džeri Nadler.

Odredbe o impičmentu izglasavaju se samo u punom sastavu Predstavničkog doma i sumnja se u to da bi republikanski Senat glasao o uklanjanju predsjednika iz Bele kuće.

Različiti pravosudni komiteti proučavaju veći broj različitih stvari u vezi sa predsjednikom, uključujući i njegov neuspjeh da opravda svoj povraćaj poreza, davanje novca kako bi zaustavio da neprijatne priče postanu javne i zbog korišćenja novca poreskih obveznika za predsjedničke hotele i imovinu.

Komentari

avatar