Kina i SAD su podržale nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o suzbijanju koronavirusa, ali je Vašington u međuvremenu odustao. Kineski diplomata rekao je da je “škantno i žalosno” što je Vašington u međuvremenu predomislio, piše Index.hr.

Foto: pixabay

Vijeće od 15 članova pokušava više od šest sedmica da dogovori o tekstu kojim bi podržali poziv na primirje u globalnim sukobima kako bi se svijet okrenuo ka pandemiji koronavirusa, a što je glavni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio.

Pregovore o rezoluciji blokirala je nemogućnost dogovora Kine i SAD, da li će se u njoj spominjati Svjetska zdravstvena organizacija.

SAD ne želi njeno spominjanje, a Kina zahtijeva da ona ostane uključena, dok neki drugi spominjanje SZO smatraju marginalnim pitanjem, rekle su diplomate, a prenosi Index.hr.

Vašington je prekinuo finansiranje SZO, agencije UN, nakon što je američki predsjednik Doanld Tramp optužio SZO da je podržala “kineske dezinformacije” o suzbijanju zaraze, što je SZO negirao.

Činilo se u četvrtak veče da je Savjet bezbjednosti postigao kompromis i da je prihvaćena posljednja francusko-tuniška verzija rezolucije, rekle su diplomate.

Umjesto SZO, u nacrtu se spominju “specijalizovane zdravstvene agencije”, ali je SAD u petak odbio taj tekst, jer misle da je SZO jedina takva agencija.

“Sjedinjene Američke Države pristale su na kompromisan tekst i šokantno je i žalosno da su se predomislile”, rekao je kineski diplomata koji je želio da ostane anoniman.

Dodao je da Kina podržava taj nacrt.

Američki diplomata koji je takođe hteo da ostane anoniman, rekao je da SAD nijesu pristale na tekst koji je misija UN poslala u četvrtak na odobrenje Vašingtonu.

Diplomate su kazale da su tokom pregovora Kina i SAD prijetile vetom, a da bi bila prihvaćena, rezolucija je morala imati sedam glasova “za”, a ne smije biti veta Francuske, Rusije, Britanije, SAD ili Kine.

Predstavnik Stejt departmenta rekao je u petak da SAD konstruktivno sarađuje, a optužio je Kinu da je tokom pregovora nekoliko puta onemogućila postizanje kompromisa.

Iako Savjet bezbjednosti ne može sam po sebi učiniti mnogo u borbi protiv koronavirusa, diplomate i analitičari su saglasni da bi Guterešov predlog o primirju odao sliku globalnog jedinstva.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve