Stotine Kubanaca mirno su juče marširale ulicama Havane pozivajući na prestanak zlostavljanja životinja na prvom nezavisnom protestu koji je dozvolila kubanska komunistička vlast.

U pratnji svojih kućnih ljubimaca, aktivisti su nosili plakate tražeći donošenje zakona za zaštitu životinja i uzvikujući “Dosta je zlostavljanja životinja”, dok su prolazili centrom grada na iznenađenje znatiželjnih posmatrača.

To što je komunistička vlast dozvolila običnim građanima da organiziraju protestni marš može ukazivati na porast tolerancije režima, iako još uvijek ograničenu, prema iskazivanju stava Kubanaca i čak postavljanju zahtjeva prema vlastima, smatraju analitičari.

Kubanske vlasti još uvijek suzbijaju pokušaje opozicije da organiziraju demonstracije i pritvaraju disidente optužujući ih da su subverzivni elementi koje plaća SAD.

Ironično je što je prvi protest organizovan za zaštitu prava životinja a ne ljudi, ali to bi ipak mogla biti proba za veći nivo sloboda, smatraju neki protestanti.

“Ovo bi moglo dovesti do nove Kube,” misli Beatriz Batista, 21-godišnja studentkinja komunikologije koja je izdejstvovala dozvolu za protest od lokalnih vlasti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve