Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Poljska policija upala u predsjedničku palatu i uhapsila bivšeg ministra policije

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsjednika Andrzeja Dudu da ometa pravdu pošto su dvojica poslanika, koji bi trebalo da su u zatvoru, viđeni u predsjedničkoj palati

Poljska policija uhapsila je u utorak u predsjedničkoj palati dvojicu bivših visokih zvaničnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovog zamjenika, u eskalirajućem sukobu između šefa države i nove poljske vlade.

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsjednika Andrzeja Dudu da ometa pravdu pošto su dvojica poslanika, koji bi trebalo da su u zatvoru, viđeni u predsjedničkoj palati.

Optužbe protiv Mariuža Kaminskog i Macieja Vasika su novi trenutci u sporu koji će vjerovatno biti jedan od mnogih tokom kohabitacije vlade i predsjednika iz različitih političkih redova.

„Željeli bismo da vas obavijestimo da su u skladu sa sudskim nalogom, osobe na koje se on odnosi pritvorene“, objavila je policija na društvenoj mreži X, bivšem Tviteru.

Novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kiervinski poručio je da su „pred zakonom svi jednaki“.

Stotine demonstranata okupile su se ispred predsjedničke palate na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Vasik članovi. Uzvikivali su „Oslobodite političke zatvorenike“ i „Sramota!“.

Portparol PiS-a Rafał Bočenek ocijenio je u objavi na X-u da je potez policije „ilegalna otmica i kršenje svih demokratskih pravila.“

Duda je pomilovao Mariusa Kaminskog 2015. godine, nekoliko nedjelja pošto je PiS došao na vlast. Kaminski je prethodno bio osuđen za zloupotrebu položaja na pretnohdnoj funkciji, što mu je omogućilo da postane ministar unutrašnjih poslova.

Advokati su postavili pitanje može li Duda da ga pomiluje prije nego što žalbeni sud donese konačnu presudu.

Vrhovni sud je prošle godine odredio da slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminski i njegov zamjenik Vasik osuđeni na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Kabinet predsjednika je u utorak objavio fotografiju Kaminskog i Vasika s Dudom na zvaničnom događaju u predsjedničkoj palati.

Tusk, bivši predsjednik Evropskog savjeta, postao je premijer posle izbora u oktobru prošle godine na kojima je PiS nakon osam godina izgubio vlast. Vladavina te stranke bila je obilježena sukobima s Briselom i optužbama za podrivanje demokratskih standarda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve