Četvrtak, 2 Februara, 2023
Rubrika:

Odesa stavljena na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO

Odesa, slobodni grad, svjetski grad i legendarna luka koja je ostavila trag na filmu, u književnosti i umjetnosti, ovim je stavljena pod pojačanu zaštitu međunarodne zajednice

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopštila je da je ukrajinski grad Odesa stavila na svoju listu svjetske baštine, javlja CNN.

Na osnovu Konvencije UNESCO-a, njene zemlje članice, uključujući Rusiju i Ukrajinu, obavezane su da „ne preduzimaju nikakve mjere sa namjerom da direktno ili indirektno oštete sopstveno naslijeđe ili naslijeđe druge članice Konvencije“.

Generalni direktor UNESCO-a Odri Azulej izrazio je u saopštenju nadu da će ova odluka pomoći da se Odesa zaštiti od rata.

„Odesa, slobodni grad, svjetski grad i legendarna luka koja je ostavila trag na filmu, u književnosti i umjetnosti, ovim je stavljena pod pojačanu zaštitu međunarodne zajednice“, naveo je Azulej.

I dodao: „Dok se rat nastavlja, ovaj zapis utjelovljuje našu kolektivnu odlučnost da ovaj grad, koji je uvek ostajao iznad globalnih previranja, bude sačuvan od daljeg uništenja“.

U saopštenju je istaknuto da će odluka UNESCO-a omogućiti Ukrajini pristup „tehničkoj i finansijskoj međunarodnoj pomoći“ radi zaštite i rehabilitacije centra Odese.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve