Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Objavljeno ko su dobitnici Nobelove nagrade za mir

To su Ales Bijalijacki, bjeloruski aktivista i borac za ljudska prava te dvije organizacije za ljudska prava, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode

Objavljeni su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir.

To su Ales Bijalijacki, bjeloruski aktivista i borac za ljudska prava, kao i dvije organizacije za ljudska prava, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode.

“Ovogodišnji dobitnici predstavljaju građansko društvo u svojim zemljama. Mnoge godine promovišu pravo da se kritikuje vlast i štite temeljna ljudska prava građana”, obrazložio je Norveški Nobelov odbor.

“Iznimno se trude da dokumentuju ratne zločine, kršenja ljudskih prava i zloupotrebu vlasti. Zajedno demonstriraju važnost građanskog društva za mir i demokraciju”, navodi se u obrazloženju.

Ko je Aljes Bijaljacki?

Kako piše CNN, on je posvetio život promovisanju demokratije i mira u Bjelorusiji, a vlasti su ga dugo pokušavale ućutakti. U pritvoru je od 2020. godine bez suđenja.

“Uprkos tim ogromnim ličnim poteškoćama, Bijalijacki nije popustio ni milimetra u svojoj borbi za ljudska prava i demokratiju u Bjelorusiji”, obrazložio je odbor koji dodjeluje Nobela.

Bijaljackije osnivač Centra za ljudska prava Viasna (Proljeće), koji je osnovan 1996. godine kao odgovor na brutalno gušenje uličnih protesta od strane bjeloruskog autoritarnog vođe Aleksandra Lukašenka.

Prvi je put uhapšen 2011. godine zbog optužbi za utaju poreza koje je uvijek poricao. Pušten je na slobodu 2014. godine, a onda je opet uhapšen nakon masovnih protesta 2020. godine koji su se održali zbog, kako bjeloruska opozicija i nezavisni posmatrači kažu, namještenih izbora u Bjelorusiji koji su Lukašenka održali na vlasti.

O organizaciji Memorial

Ruska organizacija za ljudska prava Memorial osnovana je 1987. godine u bivšem Sovjetskom Savezu, osnovali su je aktivisti za ljudska prava koji su željeli da žrtve ugnjetavanja komunističkog režima nikada ne budu zaboravljene. Oni smatraju da je suočavanje sa zločinima iz prošlosti ključno za sprječavanje novih.

Organizacija se takođe bori protiv militarizma te se bavi promovisanjem ljudskih prava.

Tokom čečenskih ratova, organizacija je prikupljala i provjeravala informacije o zlostavljanjima i ratnim zločinima koje su nad stanovništvom počinile ruske i proruske snage. Zbog toga je 2009. ubijena Natalia Estemirova, voditeljka podružnice Memoriala u Čečeniji.

U decembru 2021. ruski je sud naredio zatvaranje Memoriala. Tvrdili su da su prekršili zakon o stranim agentima.

“Presuda je označila posljednji udarac ruskim organizacijama civilnog društva, koje su postupno postale žrtve autoritarnog režima ruskog predsjednika Vladimira Putina”, piše CNN.

O ukrajinskom Centru za građanske slobode

Radi se o jednoj od vodećih organizacija za ljudska prava u Ukrajini. Osnovani su 2007. godine, kada su čelnici organizacija za ljudska prava iz devet postsovjetskih zemalja odlučili osnovati prekogranični centar za podršku u Kijevu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve