Četvrtak, 1 Decembra, 2022
Rubrika:

Nobel za mir: Upozorenje na rat u Ukrajini ili na klimatske promjene?

Nagrada za mir dodjeljuje se u uslovima kada niko ne može tvrditi da je nešto veliko postigao na području mira

Danas će biti objavljeno ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, a promatrači smatraju da bi Nobelov odbor mogao svojim izborom odaslati upozorenje na rat u Ukrajini ili na klimatske promjene.

Stručnjaci za nagradu podijeljeni su u vezi mogućeg dobitnika.

Jedna strana, kako piše AFP, misli da će ove godine izborom laureata biti izražena kritika ruskoj invaziji na Ukrajinu. Druga vjeruje da će naglasiti hitnu potrebu borbe protiv globalnog zagrijavanja.

Ove godine bilo je ukupno 343 tajnih nominacija pa bi peteročlani Nobelov odbor mogao i iznenaditi stručnjake i odlučiti nešto sasvim drugo.

Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira iz Osla (PRIO), rekao je da bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tihanovska i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru zaslužuju da im se oda počast zajedno.

“Oboje su šampioni nenasilnih prodemokratskih aktivnosti u svojim zemljama”, rekao je.

“I Navaljni i Tihanovska takođe su snažni protivnici rata u Ukrajini”.

Sve od Drugog svjetskog rata nije bilo ratnog sukoba između dvije zemlje tako blizu Oslu, sjedištu Nobelove nagrade za mir.

Odbor bi mogao i poslati poruku osude rata u Ukrajini i dodijeliti Nobelovu nagradu onima koji dokumentiraju ratne zločine u Ukrajini kao što su Međunarodni krivični sud ili istražitelji Bellingcata.

Sad ili nikad

A na primjer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, simbol ukrajinskog otpora i jedan od favorita na kladionicama?

“Odbor će vjerovatno biti jako oprezan u pogledu dodjele nagrade predsjedniku u ratu… bez obzira na to što je Ukrajina napadnuta”, rekao je Urdal.

“Uvijek će biti zločina, čak i na ukrajinskoj strani”.

Hiljade ljudi širom svijeta mogu nominisati kandidate za nagradu do 31. januara, uključujući članove parlamenta i ministre iz svih zemalja, bivše laureate i neke univerzitetske profesore.

Članovi Nobelovog odbora takođe mogu predložiti svoje kandidate na svom prvom sastanku, koji je ove godine održan nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Drugi posmatrači kažu da bi borba protiv klimatskih promjena mogla biti vrijedna Nobela nakon još jedne godine obilježene ekstremnim vremenskim prilikama, uključujući rekordni toplotni talas u Evropi i katastrofalne poplave u Pakistanu.

Stručnjaci UN-a za klimu izdali su jasno upozorenje u jako mračnom izvještaju u aprilu.

“Sad ili nikad, ako želimo ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzija”, rekao je Jim Skea, iz radne grupe koja stoji iza izvještaja.

Bez nagrade?

“Kada bi nagradu dodijelio za borbu protiv klimatskih promjena, Nobelov odbor imao bi jedinstvenu priliku poručiti da se višestruke krize s kojima se svijet suočava moraju rješavati zajedno”, rekla je Oda Andersen Nyborg, čelnica Norveškog mirovnog vijeća.

Među imenima koja se spominju kao mogući dobitnici nagrade za klimu je švedska aktivistkinja Greta Thunberg i/ili njezin pokret Petkom za budućnost, zatim neumorni britanski prirodoslovac David Attenborough i drugi aktivisti.

Među ostalim mogućim laureatima spominju se glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, UN-ova Okvirna konvencija za klimatske promjene (UNFCC) i ministar vanjskih poslova Tuvalua, Simon Kofe, čijoj zemlji prijeti porast nivoa mora.

Ako odbor oda priznanje radu u drugim poljima, nagradu bi mogli dobiti aktivisti za ljudska prava iz Kine, Avganistana i Irana, kao i Transparency International ili Međunarodni sud pravde.

Po Sverreu Lodgaardu, naučniku Norveškog instituta za međunarodne odnose (NUPI), odbor bi mogao odlučiti da nagradu ove godine uopšte ne dodijeli. Zadnji put to se dogodilo prije 50 godina.

“Niko ne može tvrditi da je nešto veliko postigao na području mira, sukobima kao da nema kraja, a sporazumi kao da postoje da ih se krši”, rekao je za AFP.

Nobelovu nagradu za mir prošle su godine dobili borci za medijske slobode – Maria Ressa s Filipina, čijem portalu prijeti gašenje, i Rus Dmitrij Muratov, čijem listu je oduzeta licenca.

Najnovije

Miličković: BIRN kriminalizuje ljude koji kritikuju miješanje crkve u državna pitanja

Sa kontroverzne BIRN-ove mape ‘desničarskih i ekstremističkih organizacija’ u Crnoj Gori uklonjena su imena novinarke Kaćuše Krsmanović i građanske aktivistkinje Tijane Lopičić. Uprkos tome, Bogougodnice,...

Stanišić: Tehnička Vlada ne smije odlučivati o budućnosti Aerodroma Crne Gore

Zakonom o koncesijama, čl. 8 propisano je da su koncesije koje se daju na rok do 30 godina u nadležnosti Vlade, odnosno opštine. Vlada...

SRBIJA U RALJAMA RUSKIH SLUŽBI: Aleksandar Vulin izabran za novog direktora BIA

Aleksandar Vulin, bivši ministar policije Srbije, naimenovan je danas za direktora BIA, saznaje Nova.rs. Kako navodi njihov izvor, na tu funkciju Vulin je izabran danas...

Popa: Crnoj Gori hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu

Crnoj Gori je hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu, kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, poručila je šefica Delegacije...

Smijenjen direktor Doma zdravlja; Jokić tvrdi da je u pitanju osveta Natalije Petrić

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić obratio se javnosti nakon što je smijenjen sa te funkcije. Jokić smatra da je razlog smjene “neka vrsta...

Najčitanije

Povezano

UŽIVO Ukrajina sprema nikad jači udar na Ruse

Danas je 282. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 14:12 Šimonite: EU potrebno strpljenje za sankcije protiv Rusije Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite...

UŽIVO Pismo bomba eksplodirala u ambasadi Ukrajine u Madridu; Lavrov: Moramo izbjeći sukob nuklearnih sila

Danas je 281. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 20:13 Njemačka kompanija tuži Gasprom Njemačka energetska kompanija Uniper saopštila je da je...

EU planira da osnuje specijalni sud za ruske ratne zločine

Evropska unija (EU) će pokušati uz podršku Ujedinjenih nacija (UN) da osnuje sud posvećen istrazi i suđenjima za ruske ratne zločine počinjene u ratu...

NATO: Za Ukrajinu umjesto oružja ćebad i topla odjeća

Šefovi diplomatija zemalja-članica Sjevernoatlantskog pakta u Bukureštu organizuju pomoć Ukrajini za zimu. Rusija i dalje bombarduje. Na dnevnom redu nije dodatno oružje, u planu...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve