Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Novo istraživanje: Djeca mlađa od pet godina mogu biti veliki prenosioci

Otkriva juče objavljena američka studija

Procenat genetskog materijala koronavirusa u nosu djece do pet godina veći je od 10 do 100 puta od onoga u starije djece i odraslih, otkriva juče objavljena američka studija.

Foto: EPA

Sasvim mala djeca mogla bi stoga biti veliki prenosnici virusa u stanovništvu, sugeriše studija objavljena u četvrtak u medicinskom časopisu “JAMA Pediatrics”.

No hipoteza studije koju su proveli naučnici dječje bolnice Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital i Univerziteta Northwestern kontradiktorni su dosadašnjim tvrdnjama.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa sedmicama nastoji postići otvaranje škola i vrtića u saveznim državama kako bi se podstakao oporavak ekonomije.

Studija na 145 pacijenata

Od 23. marta do 27. aprila naučnici su uzimali uzorke iz nosa grupe od 145 pacijenata koji su bolovali od lakšeg do umjerenog oblika bolesti kovid-19 i to sedam dana od pojave prvih simptoma kod tih osoba.

Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe: 46 djece mlađe od pet godina, 51 dijete u dobi od pet do 17 godina, te 48 odraslih osoba u dobi od 18 do 65 godina.

Naučnici su u disajnim putevima grupe male djece našli prisustvo SARS-CoV-2 u količini “10 do 100 puta većoj” nego u drugim dvijema.

Ističu da je laboratorijska studija dokazala sljedeće: što je više genetskog materijala virusa prisutno, to je on zarazniji.

”Posljedično tome, mala djeca mogu biti veliki prenosnici zaraze SARS-CoV-2 u stanovništvu. S obzirom na uobičajeno ponašanje male djece postavlja se pitanje širenja SARS-CoV-2 u toj dobnoj skupini kada se sanitarne mjere ublaže”, zaključili su autori.

Kontradiktorne studije

Do danas je bilo malo istraživanja tog aspekta širenja zaraze.

Osim što studija može pomoći u sagledavanju zdravstvenih implikacija, autori smatraju da rezultati mogu pomoći u sprovođenju vakcinacije kada vakcina protiv covida-19 jednom postane dostupno.

Prema jednoj studiji provedenoj u Južnoj Koreji djeca u dobi od 10 do 19 godina prenose virus jednako kao i odrasli u jednom domaćinstvu, no djeca mlađa od devet godina prenose ga manje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve