Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Papa pozvao vlade na demografske politike: Ne fali pasa i mačaka, već djece

Papa pozvao mlade da imaju vjeru u budućnost

Vlade moraju implementirati ozbiljne i učinkovite politike za dobrobit porodice kako bi se suprotstavile padu nataliteta i starenju stanovništva, rekao je danas papa Franjo, pozvavši mlade da imaju vjeru u budućnost.

Govoreći na konferenciji o sve težoj demografskoj krizi, Franjo je rekao da je broj rođenih prvi pokazatelj “nade ljudi”, te da se Evropa sve brže pretvara u “star, umoran i rezigniran” kontinent.

“Potrebne su korisne politike, hrabre, konkretne i dugotrajne odluke. Postoji potreba za većom predanosti svih vlada kako bi mlađim generacijama bilo omogućeno da ostvare svoje legitimne snove”, kazao je Papa.

“Budućnost nam je ružna”

Stopa evropskog nataliteta prošle decenije je pala na 1.5 rođenja po ženi. To je više od najniže stope poput onih u istočnoj Aziji, no daleko manje od 2.1 potrebnih kako bi se stanovništvo održalo.
“Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demograf. Trenutno su investicije s najviše prihoda one u fabtikama oružja i kontracepcije. Jedno uništava život, drugo ga sprječava. Kakvu budućnost imamo? Ona je ružna”, kazao je papa Franjo.

“Nedostaje djece, ne postoji nestašica pasa i mačaka”

Broj rođenih u Italiji je 2023. pao na rekordno nizak nico te pada već 15. godinu zaredom.
“Domovi su popunjeni predmetima, a bez djece, postajući veoma tužna mjesta. Ne postoji nestašica malih pasa, mačaka. Toga ne fali. Nedostaje djece”, rekao je Franjo.

Šta predlaže papa Franjo?

Predložio je politike koje neće primoravati majke da biraju između karijere i staranje za djecu, te koje će mladim parovima omogućiti stabilan posao i mogućnost kupovine nekretnine

“Znam da mnogima od vas budućnost izgleda nemirna, te da uslijed pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom. No nemojte odustajati, imajte vjeru”, poručio je mladima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve