Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Novi video Trudoa sa tamnom šminkom

Trudo se izvinio u srijedu nakon što su objavljene fotografije sa dvije slične scene – jednom kada je bio nastavnik, a drugi put student

U četvrtak je objavljen novi video na kome je lice kanadskog premijera Džastina Trudoa našminkano crnom bojom u vrijeme kada je bio tinejdžer ili u ranim 20-im godinama.

Džastin Trudo (Foto: CBC via REUTERS)

Trudo se izvinio u srijedu nakon što su objavljene fotografije sa dvije slične scene – jednom kada je bio nastavnik, a drugi put student.

Na snimku, do koga je prvi došao “Global News”, vidi se Trudo u majici i pocijepanim farmerkama, dok su njegovo lice i ekstremiteti prekriveni crnom bojom. Mladi Trudo se na pomenutom snimku smije, sa ispruženim rukama u vis, isplaženog jezika, praveći grimase.

Njegova Liberalna partija je saopštila da je video autentičan i snimljen je početkom 1990-ih, prenosi “Bi-Bi-Si” (BBC).

Trudo se u četvrtak veče ponovo izvinio građanima rekavši da tada nije znao koliko je njegovo ponašanje štetno, te da danas nije čovjek koji je to tada učinio.

Lice našminkano crnom bojom, češće se praktikovalo u prošlosti naročito u industriji zabave, uključujući bijelce koji su se šminkali tamnim bojama – a što je masovno osuđivano kao rasističko ponašanje.

Neugodne slike po Trudoa objavljene su manje od pet nedjelja uoči izbora u kojima ga čeka neizvjesna borba da dobije drugi mandat. Naime, Konzervativna partija predvođena Endrjuom Širom (Andrew Scheer), prema istraživanjima javnog mnjenja ima podjednake šansi na izborima 21. oktobra.

Slika sa početka 2000-ih tada 29-godišnjeg Trudoa sa zatamnjenim licem je neugodna za političara koji često govori o nužnosti borbe protiv rasne diskriminacije i u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porijekla, dva iz redova autohtone zajednice, odnosno starosjedelaca, a polovina su žene.

“Trebalo je da znam bolje, ali nisam. To je bilo nešto za šta tada nisam smatrao da je rasizam, ali sada uviđam da je to rasistički i duboko žalim što sam to učinio,” izjavio je Trudo u srijedu nakon što je magazin “Time” objavio fotografiju nastalu na zabavi zvanoj “Arapske noći” dok je bio predavač u jednoj privatnoj školi.

“Obukao sam Aladinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio da učinim,” dodao je Trudo.

Na slici se vidi kako nosi turban i beli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom.

Na drugoj slici objavljenoj u srijedu vidi se kako Trudo učestvuje u šou emisiji za talente, kao učenik srednje škole, sa licem našminkanog tamnom bojom i peva “Day-O”, jamajsku narodnu pjesmu koju je popularisao američki aktivista za ljudska prava Hari (Harry) Belafonte.

Lider konzervativaca Šir je rekao da je “veoma šokiran i razočaran” zbog fotografije.

“To šminkanje djelo je otvorenog podsmjeha i rasizma. Ono što su Kanađani vidjeli je neko sa potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i nije spreman da upravlja ovom zemljom,” istakao je Šir.

Kako javlja “Bi-Bi-Si”, Trudo je pozvao kandidate na izbornim listama iz njegove Liberalne partije da im se izvini zbog svojih postupaka.

Imidž Trudoa, koji je ranije uživao izuzetnu popularnost, u posljednje vrijeme je uzdrman serijom diskutabilnih poteza, uključujući pritisak na bivšeg ministra pravde da osigura da velika građevinska kompanija bude oslobođena postupka po optužbi za korupciju. Nadzorno tijelo je prošlog mjeseca saopštilo da je Trudo time prekrišio etičke norme.

Trudo je u srijedu odbacio mogućnost podnošenja ostavke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve