Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Rusi napravili svoju verziju YouTube-a: Ograničenja za sadržaj koji krši ruske zakone i promoviše antirusku retoriku

Algoritmi automatski otkrivaju, a moderatori potvrđuju, prisustvo golotinje, vatrenog oružja i sadržaja sa LGBT propagandom u video snimcima

U Rusiji je pokrenut domaći analog YouTube-a za video hosting pod nazivom “Platforma”, a ideja njenog stvaranja je prvenstveno bila da se državni kanali i “glavni patriotski blogeri” uklone sa američke platforme, saopštio je Regionalni javni centar internet tehnologije (ROCIT).

“Od 2020. godine YouTube je izbrisao sve ruske državne kanale i nastavlja da briše najveće patriotske blogere, zato želimo da ponudimo platformu, alternativu YouTube-u”, navodi se u saopštenju ROCIT-a na Telegram kanalu.

Napominje se da je interfejs platforme sličan YouTube-u, a sa strane otvorenog videa nalazi se posebna kolona sa preporukama gde možete odabrati i gledati sličan sadržaj, a domaći analog preporukama dodaje ne samo velike i popularne kanale, već i nedavno stvorene, prenosi RIA Novosti.

Ako autor ima stranicu na VKontakte-u ili YouTube kanalu, on može da prenese sadržaj sa ovih sajtova na “Platformu”.

Servis takođe ima ugrađen katalog muzike i video zapisa za kreiranje sadržaja, a nameću se ograničenja na sadržaj koji krši ruske zakone i promoviše “antirusku retoriku”.

Algoritmi automatski otkrivaju, a moderatori potvrđuju, prisustvo golotinje, vatrenog oružja i sadržaja sa LGBT propagandom u video snimcima.

“Korisnici mogu da prijave bilo koji video, a moderatori će brzo donijeti odluku. U tom slučaju će obije strane – i korisnik i autor – biti obaviješteni o odluci i njenim razlozima”, objasnili su u ROCIT-u.

Nedavno je poslanik Državne dume Anton Gorelkin rekao novinarima da će krajem juna u Rusiji biti predstavljen još jedan mogući analog YouTube-a.

On je naveo da je uputio apel Roskomnadzoru sa zahtjevom da razmotri niz mjera za uticaj na strane hosting provajdere.

Trenutno na ruskom tržištu postoji video servis za video i strimove NUUM, “VK Clips” i “VK Video”, Rutube i “Pikabu” – jedna od najvećih platformi za blogovanje na Runetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve