Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

NATO pokrenuo istragu: Hakeri prodaju povjerljive vojne dokumente na internetu

Sajber kriminalci, koji rade na ruskim i engleskim forumima, prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitkoina ili oko 18 hiljada funti i tvrde da su ih prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu do sada

NATO je pokrenuo istragu u vezi s krađom podataka iz povjerljivih vojnih dokumenata koje je hakerska grupa ponudila na prodaju na internetu.

Podaci uključuju nacrte oružja koje koriste saveznici NATO-a u sukobu u Ukrajini, a hakeri su ih prodavali na internetu nakon što su ukrali podatke velikog evropskog proizvođača oružja “MBDA Mišile Sistems”, navodi BBC.

Multinacionalna kompanija, čije je sjedište u Francuskoj, saopštila je da su njene informacije hakovane sa eksternog hard diska i da sarađuje sa vlastima u Italiji, gdje je došlo do povrede podataka, ali da nijedan od povjerljivih fajlova ne pripada firmi.

U saopštenju, portparol NATO-a je rekao da Alijansa “procjenjuje tvrdnje koje se odnose na povjerljive podatke navodno ukradene iz MBDA”.

Navedeno je i da “nema naznaka da je bilo koja mreža NATO-a ugrožena“.

Sajber kriminalci, koji rade na ruskim i engleskim forumima, prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitkoina ili oko 18 hiljada funti i tvrde da su ih prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu do sada.

U oglasu za prodaju, hakeri su tvrdili da imaju „povjerljive podatke o zaposlenima u kompanijama koji učestvuju u izradi povjerljivih vojnih projekata“ i „projektnu dokumentaciju, crteže, prezentacije, video i foto materijale, ugovore i prepisku sa drugim kompanijama“.

Besplatni uzorak podataka od 50 MB, koji je vidio BBC, uključuje dokumente označene sa nekoliko različitih stepena povjerljivosti koje koristi Alijansa, poput “NATO povjerljivo“, „NATO ograničeno“ i „Neklasifikovane kontrolisane informacije“.

Pored uzorka, kriminalci su mejlom dostavili i dodatne dokumente, uključujući dva sa oznakom “NATO tajna“.

Hakeri nijesu htjeli da potvrde da li je materijal došao iz više od jednog hakovanog izvora.

U fajlovima, koje britanski javni servis nije mogao nezavisno da provjeri, detaljno je opisana “obavještajna komunikacijska misija” američke vazdušne eskadrile koja je sprovedena krajem 2020. u Estoniji iznad Baltika.

Navodi se da ona uključuje evidenciju poziva, puno ime, broj telefona i GPS koordinate osobe koja je navodno centar operacije.

Bivši zvaničnik Alijanse je rekao da u NATO-u ima mnogo pretjerane klasifikacije, ali da su ove oznake važne, kao i da se oznaka “NATO tajna” ne primjenjuje olako.

On je ocijenio da su male šanse da je sa dokumenata skinuta oznaka tajnosti, imajući u vidu da je većina dosijea nastala između 2017. i 2020. godine.

MBDA Mišile Sistems je nastao u decembru 2001. nakon spajanja kompanija za raketne sisteme u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Prošle godine je ostvarila prihod od 3,5 milijardi funti, a kao kupce svojih sistema naoružanja ima Ministarstvo odbrane Velike Britanije, američku vojsku, Evropsku uniju i NATO.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve