Šri Lanka: Najmanje 215 mrtvih, preko 500 ranjenih, sedam osumnjičenih uhapšeno

Na meti napada bile su tri crkve i četiri hotela, broj žrtava dostigao je 189, ali se očekuje da će porasti u narednim satima

Najmanje 215 osoba je poginulo, a više od 500 je ranjeno u Šri Lanki u više eksplozija na nekoliko lokacija, uključujući crkve i hotele sa pet zvjezdica u glavnom gradu, prenose agencije. Prema dosadašnjim informacija, za sada je uhapšeno sedam osoba koje su osumnjičene da su povezani sa napadom.

Eksplozije su prijavljene na nekoliko lokacija, u crkvama i hotelima, prema policijskim podacima. Kako javljaju, bilo ih je osam, u tri crkve i četiri hotela. Među poginulima je i 35 stranaca.

Prvih šest eksplozija se dogodilo gotovo istovremeno.

Jedna od pogođenih crkava, Crkva sv. Sebastiana u Negombu objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj Facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti.

Za eksplozije još niko nije preuzeo odgovornost. Premijer Šri lanke sazvao je vanredni sastanak zbog napada.

Nadbiskup katoličke crkve u Kolombu Malkom Randžit zamolio je građane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke i apelovao na svoje koji su u mogućnosti da doniraju krv za povrijeđene.

Šta znamo do sada

 

Saučešća stižu iz cijelog svijeta

Evropski lideri izrazili su šok zbog napada u Šri Lanki. Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer napisao je u poruci predsjedniku Šri Lanke da je “užasnut kukavičkim terorističkim napadima”.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc napisao je na Tviteru da je “duboko potresen i zabrinut podmuklim teroristički napadima”, javio je AP. Šef Komisije EU Žan-Klod Junker izjavio je da je sa “užasom i žalošću” primio vijesti o napadima u Šri Lanki.

Tereza Mej osudila je napade u uputila saučešće narodu Šri Lanke, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da treba oštro kazniti teroriste koji su osmislili i izveli ove užasne napade.

Istraga napada

Istražitelji i policija ispituju mjesto eksplozije u hotelu Šangri-La u Kolumbu

Nakon proglašenja policijskog časa, vlada Šri Lanke odlučila je da privremeno blokira društvene mreže, javlja Rojters.

– Mnogo je stradalih, među njima i mnogo stranih turista – objavio je na Tviteru ministar ekonomije Harša de Silva.

U drugoj objavi naveo je da je vidio mnogo djelova tela rasutih svuda. De Silva je takođe apelovao na korisnike društvenih mreža da poštuju mrtve i ne dijele fotografije masakra

Trenutak eksplozije

Trenutak kada je odjeknula jedna od eksplozija u crkvi u Kolumbu zabilježena je kamerom.

Komentari

avatar