Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Meloni: Neću dozvoliti da Italija postane ”evropski izbjeglički kamp”

Meloni, koja učestvuje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da je povećani priliv migranata na ostrvo Lampeduza stavio Italiju pod ''neodrživ pritisak''

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je u Njujorku da neće dozvoliti da Italija postane “evropski izbjeglički kamp”.

Meloni, koja učestvuje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da je povećani priliv migranata na ostrvo Lampeduza stavio Italiju pod „neodrživ pritisak“.

Meloni je odbacila kritike memoranduma o razumijevanju koji je EU potpisala sa Tunisom radi zaustavljanja krijumčara migranata da koriste tuniske obale za polaske brodova preko Mediterana i istakla da taj sporazum mora da se primijeni.

Meloni, koja je imala ključnu ulogu u postizanju toga sporazuma, rekla je da slični dogovori treba da budu postignuti i sa drugim zemljama.

Italijanska premijerka je istakla da je sada zanima da vidi kako će se solidarnost koju su mnoge zemlje pokazale u vezi sa migrantskom situacijom u Italiji pretvoriti u konkretna djela.

Italijanska vlada usvojila je u ponedjeljak mjere u pokušaju da smanji priliv migranata nakon što je prošle sedmice rekordan broj njih – oko 11.600 – pristigao na italijansko ostrvo Lampeduza.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u nedelju tokom posjete tom ostrvu zajedno sa Meloni da će EU donijeti plan od 10 tačaka za smanjenje priliva migranata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve