Maj 2020. bio je u svijetu najtopliji maj dosad, po službi EU za klimatske promjene Koprernikus, koja navodi da su temperature bile znatno iznad normale, posebno na Arktiku.

Foto: Beta/AP

„Maj ove godine je bio 0,63 stepena Celzijusa topliji od prosjeka za maj 1981-2010, što znači da je to najtopliji maj od kada se vode podaci. Bio je topliji i od maja 2016. i maja 2017.“, saopštila je danas klimatska služba Kopernikus.

Najviše temperature u odnosu na normalu, i čak „vrlo nenormalne“ izmjerene su u Sibiru – gotovo 10 stepeni Celzijusa iznad normale. Na rekama Ob i Jenissej, na sjeverozapadu tog regiona, nikad toliko rano kao ove godine, u maju, nije počelo topljenje leda, navodi Kopernikus.

Proljeće je takođe bilo posebno blago na velikom dijelu regiona Sjevernog pola, posebno na zapadu Alaske, a blago vrijeme je bilo i na Južnom polu.

Na svetskkom nivoou evropska služba navodi da su dvanaest posljednjih mjeseci – od juna 2019. do maja 2020. po toploti jednaki najtoplijem zabilježenom periodu od godinu dana (oktobar 2015. – septembar 2016.), sa 0,7 stepeni Celzijusa iznad normale.

Zbog klimatskog zagrijavanja izazvanog emisijoa gasova sa efektom staklene bašte što je posledica ljudskih aktivnosti, planeta je već za jedan stepen Celzijusa toplija nego prije industrijske ere. To izaziva sve više ekstremnih meteoroloških dogadjaja kao što su vrućine, suše ili poplave.

Prošla, 2019. godina bila je druga najtoplija godina na svijetu, poslije 2016. godine.

Stručnjaci očekuju da će prosečna temperatura u svijetu taj rekord potući u narednom petogodišnjem periodu od 2020. do 2024.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve