Lider meksičkog narko-kartela proglašen krivim

Lider meksičkog narko-kartela Sinaloa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, proglašen je krivim po svim tačkama optužnice na suđenju u SAD

Lider meksičkog narko-kartela Sinaloa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, proglašen je krivim po svim tačkama optužnice na suđenju u SAD.

On bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Optužen da je vodio najveći svjetski narko kartel, proglašen je krivim na suđenju u SAD-u po svih 10 tačaka optužnice, javlja BBC.

Ključni saradnici, uključujući i jednog od bivših zamjenika, svjedočili su protiv njega.

Nakon što je proglašen krivim, slijedi presuda, a očekuje se da će Guzman ostatak života provesti u zatvoru.

Veliko suđenje na saveznom sudu u Bruklinu, koje je koštalo milione dolara, privelo je pred lice pravde jednog od najzloglašenijih kriminalaca na svijetu.

El Čapo je bio na čelu moćnog kartela Sinaloa za koji se procjenjuje da je u SAD prokrijumčario više od 155 tona kokaina.

Tužioci su godinama pripremali proces protiv Guzmana koji je 2017. izručen nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put skriven u kolicima za prljavi leš, a potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegovog zatvorskog tuša.

Guzman se smatra najvećim svjetskim narko bosom od kolumbijskog Pabla Eskobara, “Kralja kokaina”, koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Kartel Sinaloa koji je Guzman utemeljio 1989. i dalje je silno moćan.

Zajedno s Guzmanom optužen je i Ismael “El Mayo” Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

Prošle godine u Meksiku se dogodilo rekordnih 29.000 ubistava.

U SAD-u zavisnost od droga prava je epidemija.

Godine 2016., svaki su dan od predoziranja u prosjeku umrla 174 Amerikanca.

Komentari

avatar