Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Liban ostao bez struje zbog nestašice goriva

U proteklih 18 mjeseci Liban je preživio ozbiljnu ekonomsku krizu koja se pogoršala usljed nestašice goriva. Kriza je ostavila polovinu stanovništva u siromaštvu, oslabila valutu i izazvala velike demonstracije protiv političara

Liban je 9. oktobra ostao bez struje, a zemlja je utonula u mrak usred teške ekonomske krize.

Zvaničnik vlade rekao je novinskoj agenciji Reuters da su dvije najveće elektrane u zemlji, Deir Ammar i Zahrani, zatvorene zbog nedostatka goriva.

Kako je saopšteno, električna mreža je “potpuno prestala sa radom danas u podne” i malo je vjerovatno da će se ponovo pokrenuti u narednih nekoliko dana.

U proteklih 18 mjeseci Liban je preživio ozbiljnu ekonomsku krizu koja se pogoršala usljed nestašice goriva.

Kriza je ostavila polovinu stanovništva u siromaštvu, oslabila valutu i izazvala velike demonstracije protiv političara.

Nedostatak deviznih sredstava u međuvremenu je otežao plaćanje inostranim dobavljačima energije.

U saopštenju koje je prenio Reuters, libanska državna kompanija za električnu energiju takođe je potvrdila gašenje dve elektrane, koje zajedno daju oko 40 odsto električne energije u zemlji.

Njihovo zatvaranje dovelo je do “potpunog nestanka” elektroenergetske mreže, navodi se u saopštenju, “bez mogućnosti da se u međuvremenu nastavi sa radom”.

Mnogi Libanci već zavise od energije od privatnih generatora na dizel pogon. One su, međutim, postale sve skuplje za rad usled nedostatka goriva i ne mogu pokriti nedostatak nacionalne mreže za električnu energiju.

Ljudi su često dobijali samo dva sata električne energije u zemlji prije ovog posljednjeg gašenja.

Zemlja se takođe bori sa posljedicama eksplozije u Bejrutu u avgustu 2020, u kojoj je poginulo 219 ljudi, a povrijeđeno 7.000 osoba.

Nakon eksplozije, vlada je podnijela ostavku, a Najib Mikati postao je premijer u septembru, više od godinu dana nakon odlaska prethodne administracije.

Prošlog mjeseca militantna grupa Hezbolah unijela je u zemlju iransko gorivo kako bi ublažila nestašice. Njihovi protivnici kažu da grupa koristi isporuku goriva da proširi svoj uticaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve