Italijanski premijer Đuzepe Konte izrazio je zabrinutost zbog mogućeg povratka epidemije koronavirusa pošto se građani sve više okupljaju u kafeima.

Foto: REUTERS/Ciro De Luca

“Nije trenutak za slavlje”, upozorio je Konte i dodao da je u sadašnjoj situaciji neophodno poštovati mjere držanja fizičkog odstojanja kao i nošenje zaštitne maske.

U Italiji je poslije epidemije tokom koje je preminulo više od 32.000 ljudi, od 4. maja počelo sa ublažavanjem mjera karantina stanovništva. Italijani su počeli da izlaze poslije dva mjeseca izolacije i ograničene slobode kretanja, ali su mnogi željni da se vrate i društvenom životu.

Radnje, kafei i restorani u ponedjeljak su ponovo otvoreni, a od tada u cijeloj zemlji su viđeni brojni mlađi građani koji proslavljaju izazlak iz karantina na terasama kafea.

Lokalni mediji prenjeli su i fotografije okupljenih bez maske po kafeima kako nazdravljaju.

Predsjednik italijanske regije Veneto Luka Zaja upozorio je da će ponovo zatvoriti restorane, kafee i plaže ako se poveća broj zaraženih zbog nepridržavanja mjera zaštite.

“Nemam ništa protiv špricera i aperitiva, ali tražim da se izbjegavaju okupljanja i da se nose maske”, dodao je Zaja posle objavljenih fotografija mladih u Padovi na kojima su pili i veselili se bez maske i držanja fizičkog odstojanja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve