Predsjednica Predstavničkog doma američkog kongresa Nansi Pelosi, najavila je glasanje o rezoluciji koja bi trebala ograničiti predsjednika SAD-a Donalda Trampa da pokreće vojne akcije protiv Irana, nakon što je Teheran raketirao vojne baze u Iraku u kojima su bili američki vojnici.

foto Rojters

Pelosi je u saopštenju navela da je ubistvo generala Kasema Sulejmanija, koje je izvela Trampova administracija, ugrozilo američke vojnike, diplomate i druge “rizikujući ozbiljnu eskalaciju tenzija sa Iranom”, navodi Si-En-Bi-Si.

Državni sekretar Majk Pompeo, ministar obrane Mark Esper, načelnik Mark Mili i direktorka CIA-e Đina Haspel održali su brifinge za svih 535 članova Kongresa kako bi raspravljali o odluci predsjednika Trampa da naloži napad bespilotne letjelice u kojem je prošle sedmice u Iraku ubijen iranski general Sulejmani.

Nakon zasjedanja, većina Trampovih republikanaca pohvalila je zvaničnike i udar, i kazala da su dobili kristalno jasne informacije o opravdanosti akcije. S druge strane demokrati i najmanje dva republikanca jasno su rekli da službenici nijesu pružili dokaze koji bi potkrijepili Trampove tvrdnje da je Sulejmani predstavljao “neposrednu prijetnju” Sjedinjenim Državama.

Rezoluciju o ograničavanju ovlašćenja vjerovatno će podržati Predstavnički dom, gdje demokrati imaju većinu, ali ne i Senat, koji kontrolišu Trampovi republikanci.

Američki potpredsjednik Majk Pens izjavio je u srijedu da su Sjedinjene Države primile obavještajne podatke prema kojima je Iran zatražio od svojih savezničkih milicija da ne napadaju američke ciljeve.

“Primamo neke ohrabrujuće obavještajne podatke da Iran šalje poruke onim istim milicijama da ne kreću protiv američkih ciljeva ili civila. Nadamo se da ta poruka i dalje odjekuje”, kazao je Pens, prenosi Rojters.

Bijela kuća u srijedu uveče, bez ikakvih detalja, izvijestila da su američki predsjednik Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu telefonski razgovarali “o kritičnim bilateralnim i regionalnim pitanjima”.

Komentari

avatar