Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće danas da se rezolucija, koja sadrži formalnu optužnicu protiv Donalda Trampa, proslijedi Senatu.

Donald Tramp (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Time se otvara put da počne suđenje predsjedniku SAD u gornjem domu Kongresa.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel najavio je da bi suđenje moglo da počne u utorak 21. januara, a neki preliminarni koraci mogli bi da se obave do kraja ove sedmice.

Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trampa, pod optužbom da je zloupotrebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Džoa Bajdena i da je opstruisao Kongres.

Poslije sastanka demokrata u Predstavničkom domu iza zatvorenih vrata, predsjedavajuća Nensi Pelosi najavila je da će naimenovati tim demokratskih članova Kongresa, takozvanih “menadžera”, koji će izneti optužbe protiv predsjednika na suđenju.

“Sljedeći korak je jednostavan. Senat treba da održi pravedno suđenje”, smatra demokratski kongresmen Hakim Džefris.

Pelosi je skoro mjesec odgađala slanje rezolucije o opozivu u Senat, u neuspješnom pokušaju da navede republikanskog lidera u tom tijelu Miča Mekonela da pristane da uključi svjedočenja novih svjedoka. Mekonel, koji je obećao da će se koordinisati sa Bijelom kućom, ocijenio je da je slučaj demokrata “slab” i da nije zadatak Senata da ponovo otvara istragu.

Nensi Pelosi saopštila je da će građanima Amerike biti jasno da je pokušaj Senata da počnu suđenje bez svjedoka i dokumenata – obično političko zataškavanje.

Predsjednik Tramp, koji poriče sve optužbe kao “čisto političke”, poziva republikanske senatore da odbace navode iz optužnice Predstavničkog doma i prije nego što počne suđenje.

On je tvitovao da bi kompletno suđenje dalo, kako kaže, nezasluženi kredibilitet “lažnim optužbama demokrata”.

Ipak, nekoliko republikanaca nagovijestilo je da neće podržati inicijativu da optužbe protiv predsjednika budu odbačene bez odgovarajuće procedure u Senatu.

Potreban je samo 51 glas da se svjedoci primoraju da svjedoče tokom suđenja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve