Amazonija gori, a predsjednik Brazila Žair Bolsonaro svojim stavovima dodatno doliva ulje na vatru. Za manje od godinu dana na funkciji uzburkao je svjetsku javnost. Zbog desničarskih ideja zaradio je nadimak “tropski Tramp”.

Ovo je šest stvari koje bi trebalo znati o brazilskom predsjedniku.

Diplomirani artiljerac

Žair Bolsonaro je 38. predsjednik Brazila. Izabran je kao kandidat Socijalno-liberalne stranke, a na dužnost je stupio 1. januara 2019 godine. Bolsonaro je rođen 21. marta 1955. godine u mjestu Glicerio u saveznoj državi Sao Paulo. Diplomirao je 1977. godine kao artiljerac na najpoznatijoj brazilskoj vojnoj akademiji u Rio de Žaneiru. Narednih 11 godina služio je u pješadijskim i padobranskim jedinicama brazilske vojske.

Odmetnuti vojnik

Bolsonaro je postao poznat brazilskoj javnosti već 1986. godine kada se jednim brazilskim novinama požalio na niske plate u vojsci i otpuštanje vojnika zbog deficita u vojnom budžetu. Zaradio je kratkotrajan pritvor i gnijev vojnih vlasti, ali i poštovanje kolega i njihovih porodica. Njegova vojna karijera definitivno je završena dvije godine kasnije nakon što su ga iste novine optužile da je planirao bombaški napad na vojne jedinice u Rio de Žaneiru, objavivši i skice koje je navodno nacrtao sam Bolsonaro.

Vječiti poslanik

Bolsonaro se ubrzo učlanio u Hrišćansko-demokratsku partiju Brazila. Dvije godine je bio odbornik u gradskoj skupštini, a potom je čak sedam puta biran za poslanika u brazilskom parlamentu. Prošle godine prešao je u Socijalno-liberalnu stranku koja je njegovim dolaskom znatno skrenula udesno. Ista partija kandidovala ga je za mjesto predsjednika Brazila, a Bolsonaro je poslije drugog kruga pobijedio suparnika iz Radničke partije. Na jednom predizbornom skupu, bio je ranjen nožem.

Desničar i populista

Bolsonaro je kroz čitavu političku karijeru poznat kao konzervativac i zastu – pnik pretežno desničarskih ideja. Tokom predsjedničke kampanje propagirao je li – beralizaciju brazilske eko – nomije, manje uplitanje vlasti u privredu, smanjiva – nje vladinih troškova, ma – nje poreze i “porodične vri – jednosti”. Svojim populističkim idejama stekao je podršku bogatijih radnika, srednje i više klase u Brazilu.

Kontroverzne ideje

Bolsonaro je čuven i po pohvalama na račun brazil – skih vojnih diktatora, odo – bravanju političkog nasi – lja i homofobičnim stavo – vima. Ima veliku podršku crkve, a jednom prilikom je izjavio da “ne postoji sekularna država”. Jednom je uvrijedio brazilsku poslanicu kada je prokomentarisao da je nikada ne bi silovao jer je ružna. Bolsnonaro se zalagao i za ideju rigidne kontrole rađanja među siromašnim stanovništvom, uz obrazloženje da “nisu dovoljno obrazovani da bi planirali porodicu”.

Podrška amazonskim farmerima

Brazilski prdsjednik ni – je pobornik borbe protiv kli – matskih promjena i zaštite životne sredine. Više puta je prijetio da će istupiti iz Pariskog klimatkog sporazuma, a optuživan je i za podršku brazilskim farmerima koji nelegalnim krčenjem amazonske prašume šire svoje posjede. Poslije velikih požara u Amazoniji, Bolsonarov nemaran odnos prema brazilskoj prašumi kritikovao je i francuski predsjednik Emanuel Makron.

 

Komentari

avatar