Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Kina saopštila da je testirala rakete za presretanje srednjeg dometa

Kina već ima jedan od najvećih arsenala svih vrsta raketa na svijetu, a Asošiejted pres vjeruje da ga ubrzano proširuje

Kina je saopštila da je izvršila uspješan test presretanja raketama srednjeg dometa sa kopna, kao očigledan znak napretka u sposobnosti da obara oružje koje dolazi iz vazduha.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je operacija izvedena sinoć na teritoriji Kine i da je postignut „željeni cilj testiranja“.

U saopštenju se navodi da je test bio „odbrambene prirode i nije bio usmjeren ni na jednu državu“, bez informacija o tome da li su rakete udarile u neki objekat, koliko ih je ispaljeno i gdje su pale.

Takvi sistemi, koje čine rakete presretači i veliki broj radara, imaju za cilj da obore balističke rakete sa nuklearnim ili drugim bojevim glavama dok su još visoko u atmosferi.

SAD takve sisteme nazivaju odbranom sa zemlje srednjeg kursa ili GMD opisujući ih izuzetno složenim i skupim za proizvodnju, testiranje i održavanje dok kineske sposobnosti na terenu nisu dobro poznate.

Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da je sprovelo isti test 2021. koji je dao zadovoljavajuće rezultate, a prije toga je obavljena jedna proba i 2018. godine.

Rakete presretači ovog sistema mogu da se koriste i za gađanje satelita u svemiru, a Kina je izazvala kritike međunarodne zajednice i javnosti kada ih je upotrebila da uništi svoj meteorološki satelit 2007. godine.

Kineski svemirski program i vojni napori za razvijanje raketa su blisko povezani i vjeruje se da je Peking koristio centre za lansiranje satelita za sprovođenje raketnih testova.

Kina već ima jedan od najvećih arsenala svih vrsta raketa na svijetu, a Asošiejted pres vjeruje da ga ubrzano proširuje.

U prošlogodišnjem izvještaju Pentagona navodi se da Kina trenutno ima oko 400 nuklearnih bojevih glava i da bi taj broj mogao porasti na 1.500 do 2035. godine.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve