Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Južna Koreja i SAD ispalile balističke rakete kao dogovor na lansiranja Sjeverne Koreje

Taj potez dolazi dok Pjongjang nastavlja sa pojačanim testiranjem projektila

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države ispalile su u ponedjeljak, 6. juna osam projektila kao odgovor na balističke rakete koje je dan prije lansirala Sjeverna Koreja.

Taj potez dolazi dok Pjongjang nastavlja sa pojačanim testiranjem projektila.

Sedam raketa je ispalila Južna Koreja, a jedan Sjedinjene Države, prema južnokorejskom Zajedničkom štabu, koji je rekao da su pokazali da “čak i ako Sjeverna Koreja provocira projektilima s više lokacija, (Južna Koreja i SAD imaju) sposobnost i spremnost za hitan precizan udar”.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol rekao je da će njegova vlada oštro odgovoriti na svaku provokaciju sjevernog susjeda.

Govoreći ispred ratnog spomenika u Seulu, rekao je da nuklearni i raketni programi Sjeverne Koreje “dolaze do nivoa koj prijete ne samo miru na Korejskom poluostrvu, već i u sjeveroistočnoj Aziji i širom svijeta”.

Lansiranje Sjeverne Koreje u nejelju je treći raketni test od početka Junova mandata i 17-ti ove godine.

Prethodno lansiranje Pjongjanga dogodilo se 25. maja dok se američki predsjednik Džo Bajden vraćao u SAD nakon putovanja u Aziju. Bajdenovo putovanje uključivalo je posjetu Seulu tokom kojeg su se američki predsjednik i njegov južnokorejski kolega složili da započnu razgovore o ponovnom pokretanju i potencijalnom proširenju zajedničkih vojnih vježbi koje su bile zaustavljene za vrijeme bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

SAD i Južna Koreja takođe su ispalile projektile kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje projektila 25. smaja. Uključujući lansiranje 6. juna, Južna Koreja je uzvratila tri puta ove godine, nakon pauze od 2017. godine.

S obje strane, lansiranje projektila smatra se demonstracijom sile i nije usmjereno na određene ciljeve. Obično projektili padaju u more.

IzvorCNN/RSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve