Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Japan bilježi rekordan pad broja stanovnika

Državljana Japana je 2022. bilo 122,4 miliona što je za oko 800.000 ili 0,65 odsto manje nego prethodne godine, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova

Japan bilježi rekordan pad broja stanovnika u svih svojih 47 prefektura, dok je broj stranih stanovnika dostigao novi maksimum, sa skoro tri miliona ljudi, pokazuju najnoviji zvanični podaci.

Državljana Japana je 2022. bilo 122,4 miliona što je za oko 800.000 ili 0,65 odsto manje nego prethodne godine, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukupno stanovništvo Japana je bilo 125,41 milion, više od pola miliona manje nego godinu dana ranije, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Međutim broj stranih državljana s prebivalištem u Japanu je skočio za 10,7 odsto. Još od 2013. godine, kada je Ministarstvo počelo da vodi tu evidenciju, to je najveći porast broja stranaca u Japanu u odnosu na prethodnu godinu. Stranici sada čine oko 2,4 odsto stanovništva Japana.

Borba protiv pada nataliteta

Poslije vrhunca 2008. godine, stanovništvo Japana se smanjuje zbog opadanja nataliteta i prošle godine je bio najmanji broj rođenih – 771.801.

Premijer Fumio Kishida je borbu protiv pada nataliteta postavio za jedan od svojih glavnih političkih ciljeva.

Vlada je prošlog mjeseca odobrila plan za proširenje kategorija poslova dozvoljenih stranim radnicima, otvarajući tako vrata za njihov budući stalni boravak.

Neki stručnjaci tvrde da bi japanska konzervativna vlada, da bi privukla strane radnike, trebalo da učini više – da poveća plate, poboljša uslove rada i učini društvo inkluzivnijim za manjine i građane koji nisu japanskog porijekla.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve