Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Italija i Libija potpisale ugovor o gasu vrijedan osam milijardi dolara

Naftne kompanije dvije zemlje potpisale su ugovor o gasu vrijedan osam milijardi dolara – najveće pojedinačno ulaganje u energetski sektor Libije u više od dvije decenije

Italijanska premijeka Đorđa Meloni, održala je u subotu razgovore u Libiji s zvaničnicima vlade sa sjedištem na zapadu zemlje fokusirajući se na energiju i migraciju, glavna pitanja za Italiju i Evropsku uniju. Tokom posjete, naftne kompanije dvije zemlje potpisale su ugovor o gasu vrijedan osam milijardi dolara – najveće pojedinačno ulaganje u energetski sektor Libije u više od dvije decenije.

Libija je druga sjevernoafrička država koju je premijerka Meloni, tri mjeseca na dužnosti, posjetila ove sedmice.

Ona nastoji osigurati nove zalihe prirodnog gasa kako bi zamijenila rusku energiju usred krize Moskve i Ukrajine. Prethodno je posjetila Alžir, glavnog snabdijevača Italije prirodnim gasom, gdje je potpisala nekoliko memoranduma.

Melonijeva je sletjela na aerodrom “Mitiga”, jedini funkcionalni aerodrom u glavnom gradu Libije, Tripoliju, uz jake mjere bezbjednost, u pratnji italijanskog ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija i ministra unutrašnjih poslova Matea Piantedosija, saopštila je njena kancelarija.

Sastala se sa Abdelom Hamidom Dbeibahom, koji je na čelu jedne od suparničkih libijskih administracija, a trebala je razgovarati i s Mohamedom Junisom Menfijem, koji predsjedava ceremonijalnim predsjedničkim savjetom Libije, prenosi “ABC”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve