Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Indonezija novim zakonom zabranjuje seks van braka

Zakon će stupiti na snagu 2025., tri godine nakon donošenja

Indonezijski parlament u utorak je usvojio novi krivični zakon koji kriminalizuje seks van braka.

Poslanički dom odobrio je zakon aklamacijom na plenarnoj sjednici, uprkos kritikama da će ugroziti građanske slobode u državi s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu.

Zakon će stupiti na snagu 2025., tri godine nakon donošenja.

„Čekali smo ovo 59 godina“, rekao je Edvard Omar Šarif, zamenik ministra pravosuđa i ljudskih prava, dodajući da je stari krivični zakon ostao od holandske kolonijalne vladavine.

U ponedjeljak su se stotine Indonežana okupile u nekoliko gradova, zahtijevajući od parlamenta da odbaci prijedlog zakona.

Očekuje se više protesta nakon njegovog usvajanja.

„Indonezija predlaže da se krene putem katastrofalnog kršenja prava kriminalizovanjem seksa van braka“, napisao je na Twitteru ranije ove nedjelje Fil Robertson, zamjenik čelnika Human Rights Watcha za Aziju.

Zakon predviđa da se polni odnosi van braka kažnjavaju kaznom zatvora od jedne godine, a parovi koji žive zajedno van braka mogli bi dobiti šest mjeseci zatvora.

Ali da bi policija mogla da pokrene krivičnu istragu takvih djela, prijavu bi trebalo da podnese član porodice, što je odredba koja se smatra kompromisom kako bi se umirili i konzervativci i liberali.

Seks van braka, uključujući homoseksualnost, trenutno nije krivično djelo, ali se u konzervativnoj Indoneziji smatra tabu temom.

To je zabranjeno samo u šerijatskoj pokrajini Acehu, a prestupnici bi mogli dobiti do 100 udaraca štapom.

Prijedlog zakona takođe predviđa kaznu od najviše tri godine zatvora za svakoga ko „napadne dostojanstvo“ predsjednika ili potpredsjednika.

Oni koji vrijeđaju vladu mogli bi dobiti do 18 mjeseci zatvora ili tri godine ako djelo izazove društvene nemire.

U međuvremenu, širenje lažnih vijesti kažnjivo je do šest godina zatvora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve