Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Ima 15 žena, harem i uživa u plesu golih djevica, a narod mu umire od stravične bolesti (FOTO)

Msvati III, aktuelni kralj Svazilenda, bio je neočekivani izbor svog oca Sobhuza II, koji je vladao skoro 83 godine, što je najduža zabilježena vladavina jednog monarha na svijetu

Kralj Svazilenda Msvati III Foto: Wikimedia/Amada44Aktuelni kralj Svazilenda i glava kraljevske porodice te zemlje je Msvati III rođen 1968. godine, koji trenutno ima 15 žena, a prijesto je preuzeo prije više od 30 godina.

Bio je neočekivani izbor svog oca Sobhuza II, koji je vladao skoro 83 godine, što je najduža zabilježena vladavina jednog monarha na svijetu. Sobhuza II propagirao je jedinstvo i rasnu jednakost u zemlji i uspio je da očuva Svazilend kao ostrvo mira u uzavreloj Africi.

U vrijeme kada je umro, Sobhuza je imao 70 žena, 210 djece i 1.000 unuka. Msvatijeva majka, prema pričama, bila je sluškinja u palati koja je zapala za oko kralju, iskoristila je situaciju kako bi svom sinu osigurala nasljeđivanje prijestola.

Kao i otac, 49-godišnji Msvati uživa u ženama, što je pokazao u godišnjem tradicionalnom plesu Umhlanga. Tada se desetine hiljada djevica okupe kako bi polugole igrale za kralja u nadi da će mu neka od njih zapasti za oko.

Kada je epidemija side izmakla kontroli, Msvati je donio zabranu upražnjavanja seksa mlađima od 18 godina, ali je sve palo u vodu kada je za svoju djevetu ženu izabrao sedamnaestogodišnju djevojku, koju je kupio jednom kravom.

Dvije godine poslije, pažnju mu je privukla lijepa osamnaestogodišnjakinja, koju je ukrao iz škole, ali je njena majka pokrenula tužbu. Na kraju je ipak odustala, a djevojka je postala 10. žena kralja.

Foto: Wikimedia/Alina Suschka

Dok se stanovništvo bori za opstanak, kraljevska porodica se razmeće svojim bogatstvom, voznim parkom i privatnim avionima. Msvatijeva najstarija ćerka nedavno je za samo jedan vikend u Abu Dabiju potrošila milion dolara. Ova kraljevska porodica nalazi se među 15 najbogatijih monarhija na svijetu. U zemlji od 1,2 miliona stanovnika ima apsolutnu vlast, a zakon Svazilenda zabranjuje političke partije.

Kralj Msvati III navodno svake godine iz državnog budžeta prisvaja 50 miliona dolara kako bi finansirao svoju porodicu. Britanska štampa pisala je da su četiri njegove supruge pobjegle iz harema, žaleći se na “emotivno zlostavljanje”.

Inkosikati La Mibikiza ima status “glavne žene” među 15 supruga kralja Msvatija. Napustila je školu kad je imala 16 godina kako bi se udala za kralja, čime je postala njegova prva supruga. Kraljica La Mbikiza naknadno je završila srednju školu, a zatim i Pravni fakultet. Ipak, nije joj dozvoljeno da se bavi svojim pozivom, jer se smatralo da je u sukobu interesa te da bi njena pozicija stvarala pritisak na sudije. Okrenula se kulturi pa je tako snimila gospel muzički album, a čak je i dospjela na naslovnice američkih magazina zbog svog modnog ukusa.

Prve dvije kraljeve žene za njega su izabrali nacionalni savjetnici, a da bi kralj mogao da oženi vjerenicu, ona prvo mora da ostane u drugom stanju kako bi “dokazala” da može da nosi nasljednika.

U tradicionalnoj kulturi ove zemlje, od kralja se očekuje da se oženi ženom iz svakog plemena kako bi učvrstio veze sa svakim dijelom Svazilenda.

VELIKI BROJ OBOLJELIH OD SIDE

Mada je za strance izuzetno prijatan, Svazilend je ipak daleko od zemaljskog raja. I u kraljevskoj dolini, odmah iza solidno asfaltiranih glavnih puteva, počinju prašnjave ulice i siromašna naselja u kojima su karton, lim i blato najčešći građevinski materijal, u kojima je tekuća voda luksuz, a pranje veša se uglavnom obavlja na potoku.

Siromaštvo ipak nije najveći problem koji ova zemlja ima. Prema zvaničnim podacima, trećina odrasle populacije inficirana je virusom side, što je najveći procent na svijetu. Životni vijek je 37 godina, a još iz 2007. godine potiče podatak da je u zemlji koja ima manje od milion stanovnika, bez oba roditelja bilo 70.000 djece.

MI UMIREMO DOK ONI LETE

Poštovanje kralja dio je tradicije Svazija (kao i poligamija), ali i tu se stvari mijenjaju. U septembru 2008. godine slavio se 40. rođendan sadašnjeg kralja Msvatija III i 40 godina sticanja nezavisnosti.

Svih 13 kraljevih žena otišlo je tada u inostranstvo u šoping, zbog čega su izbile velike demonstracije u kojima je učestvovalo 10.000 ljudi, većinom žena. Jedna od parola je bila “We are dying while they are flying” (“Mi umiremo dok oni lete”).

Kraljevina Svazilend smještena je između Mozambika i Južne Afrike, izgleda kao mali, siromašni brat velikog komšije i, u odnosu na brzu, pulsirajuću Južnoafričku Republiku, djeluje pomalo oronulo i uspavano. Ova uspavanost sa sobom nosi i mir, koji se osjeti čim se pređe granica posljednje apsolutne kraljevine u Africi.

Rasne tenzije nema, a kriminala je malo, i to onog “običnog“. Po zemlji se putuje mini autobusima.

Mada je Mbabane glavni grad, dolina Ezulvini (Nebeska dolina) u njegovoj blizini već je vijekovima sjedište kraljevske porodice. Srce doline je Lobamba, mada ovo mjesto na prvi pogled ne odaje da ima tako važnu ulogu.

Izvor: Telegraf.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve